Pljušte prozivke: Zbog smrti rodilje sukob predstavnica pacijenata i liječnika

Vijesti 11. stu 202220:21 0 komentara
Pixabay / ilustracija

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska udruga bolničkih liječnika izrazile su sućut obitelji umrle rodilje i ujedno prozvale predsjednicu Udruge za promicanje prava pacijenata J. Karačić da taj slučaj koristi za samopromociju, a ona im odgovara kako se boje da bi se nešto moglo otkriti.

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je u petak predsjednicu Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasnu Karačić da svoje medijske istupe temelji na činjenicama i dokazima, a ne na osobnim dojmovima, te da ne zloupotrebljavaju smrt pacijentice za osobnu medijsku promociju.

VEZANA VIJEST

“Pojedinci koji ne raspolažući niti činjenicama o konkretnom slučaju niti medicinskim znanjem, u medijskim izjavama nagađaju o greškama liječnika, izražavaju ničime dokazanu ‘sumnju’ u nestručno postupanje ili postavljaju teze o propustima u medicinskom zbrinjavanju”, navodi Komora u priopćenju aludirajući na medijske istupe predsjednice udruge za promicanje prava pacijenata.

Riječ je o slučaju mlade rodilje iz Ličko-senjske županije koja je nakon poroda u Gospiću zbog komplikacija hitno prevezena u zadarsku bolnicu, gdje je umrla.

Jasna Karačić je, vezano uz taj slučaj, u medijima dala izjavu o velikom broju prijava rodilja koje na odjelima nitko ne obilazi nakon što rode.

“Tu se budi sumnja u meni je li bilo dovoljno kontrole za vrijeme poroda i kad je rodila, te da se komplikacija mogla izbjeći da se na vrijeme uočila. Mnoge komplikacije su se u dosadašnjoj praksi mogle izbjeći da se na vrijeme vidjelo i da je bila pod nadzorom”, rekla je Karačić za N1 televiziju o slučaju umrle rodilje iz Ličko-senjske županije.

HUBOL: Neodgovorno širenje glasina

Na njezine izjave oštro je reagirao i HUBOL, ocijenivši njezina nagađanja “neodgovornim širenjem glasina i tipičnim primjerom medijske samopromocije na štetu pacijenata, njihovih obitelji, liječnika i cijelog zdravstvenog sustava”.

Udruga bolničkih liječnika poručuje da je u svim slučajevima medijskog govora o zdravstvenom zbrinjavanju pacijenata nužno istupati odgovorno, držati se činjenica i govoriti unutar područja vlastite stručnosti.

VEZANA VIJEST

Iz HUBOL-a poručuju da “gospođa Karačić ne raspolaže nikakvim činjenicama vezanim uz ovaj slučaj, kao potpuni laik nema medicinskog znanja da bude relevantan sugovornik na temu ocjene stručnosti i ispravnosti zdravstvenog zbrinjavanja ove rodilje, ali je svejedno smatrala potrebnim u javnosti posijati glasine o ‘sumnji’ u to je li bilo ‘dovoljno kontrole za vrijeme poroda’ i je li se ‘komplikacija možda mogla izbjeći’.”

Ističu i da je paušalno nabacivanje krivnje na liječnike i iznošenje osobnih dojmova i stavova, neutemeljenih u znanju, argumentima ili činjenicama, trajno obilježje medijskog djelovanja gđe Karačić.

I ovaj put, kao i mnogo puta do sada, Jasna Karačić koristi teške zdravstvene priče pojedinih pacijenata za medijsku samopromociju, navodi HUBOL.

Njezine izjave, kako dodaju, vrlo često sadrže neutemeljene napade na liječnike i cijeli zdravstveni sustav te HUBOL smatra da je njezino medijsko djelovanje štetno po pacijente, liječnike i cijeli sustav te trajno usmjereno rušenju povjerenja pacijenata u hrvatsko zdravstvo.

Primjećuju i kako je javnosti potpuno nedostupan podatak ima li udruga gospođe Karačić uopće još nekog člana osim nje same.

HUBOL stoga gđu Karačić, “prije nego što nastavi medijsku samopromociju”, poziva da iznese točan podatak o broju članova svoje udruge kako bi javnost znala koliko hrvatskih građana ona zastupa.

Jedino ime koje se veže uz Hrvatsku udrugu za promicanje prava pacijenata je Jasna Karačić pa postoji sumnja da udruga drugih članova, osim nje same, niti nema, ističe HUBOL.

Karačić: HUBOL i Komora se boje da bismo nešto mogli otkriti

Predsjednica udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, odgovorila je na prozivke priopćenjem u kojem Liječničku komoru, a posebno predsjednicu HUBOL-a Ivanu Šmit optužuje za bahatost i aroganciju.

“Gospođo Ivana Šmit, ne koristite pacijente da bi se vi promovirali jer ste prosječan liječnik i ima daleko boljih od vas da predstavljaju bolničke liječnike i mnogi od njih su naši članovi koji se tuže na vas”, odgovorila je Karačić predsjednici HUBOL-a koju proziva za “aroganciju, bahatost i izigravanje svemoćnog autoriteta nad nemoćnim pacijentima”.

VEZANA VIJEST

Karačič tvrdi da je liječničke udruge mole na koljenima da ih podrži kada im, primjerice treba da “rade privatno za vrijeme dok bi trebali biti u bolnici”.

Broj članova udruge za promicanje prava pacijenata, kaže Karačić, dostupan je na webu, za razliku od “skrivenih namjera i aktivnosti liječničkih udruga, pod krinkom dobrobiti za pacijente!”

Jasna Karačić je odgovorila i na prozivke o svojoj kompetenciji, istaknula da je ona doktor znanosti i stručnjak za prava pacijenata. Liječničkoj komori i HUBOL-u poručuje da se nikada nije miješala ni utvrđivala pogreške, već samo izražavala sumnju da nešto nije bilo po pravilima struke i da se treba istražiti, a ne zataškati “kako bi to već oni napravili”.

Karačić tvrdi da je ona jedna od dva neovisna stručnjaka za prava pacijenata u Hrvatskoj. Drugi je glavni tajnik njezine udruge Josip Perić, stručnjak za medicinsko pravo.

Oni, kaže, jedini javno govore o problemima pacijenata i naravno smetaju liječničkim organizacijama koje se “osjećaju ugroženo, i boje se da će se nešto otkriti”.

Liječničkoj komori pak poručuje da se pretvorila u “interesnu skupinu za svoje potrebe i skupljanje novca, o čemu”, kaže, “svjedoče pacijenti, ali i sami članovi Komore”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!