Tomašević o novom šefu Srebrnjaka: Dobit će šansu, ne kadroviramo politički

Vijesti 06. lis 202116:37 > 18:54 1 komentar
N1

Nakon što je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak među šestero kandidata u utorak za novog ravnatelja te ustanove izabralo Darka Richtera, uslijedile su brojne reakcije. O svemu se očitao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Mi smo to pravno provjerili i nema suglasnosti koju treba dati Grad. Radi se o javnom natječaju, točno je propisano tko donosi odluku, Upravno vijeće je donijelo odluku, ona je finalna. Oni smatraju da je od svih kandidata Darko Richter bio najbolji izbor, iako se ne slažu s njegovim političkim stavovima. Ne slažem se niti ja. Oni su donijeli odluku prema stručnim kriterijima, vjeruju da je on najbolji kandidat”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da Grad ne sudjeluje u tom postupku.

Na pitanje znači li to da ni na koji način ne može osporiti ili promijeniti tu odluku, Tomašević je odgovorio potvrdno.

“Koliko god je ova politička zahtjevna, situacija je takvu. Gradonačelnik ne odlučuje o tome. Upravno vijeće je donijelo svoju odluku i ona je finalna. Ja sam im dao povjerenje kao UV-u i ja tu odluku prihvaćam”, rekao je Tomašević.

“Najavili smo da kadroviranje po ključu političke podobnosti nije nešto što ćemo raditi i to se sad vidi”, kazao je.

Naglasio je da je za Zagreb ključno da se bolnica stabilizira.

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak održalo je ranije danas press konferenciju povodom reakcija na izbor novog ravnatelja Darka Richtera.

Upravni odbor bolnice Srebrnjak objasnio je zašto su izabrali dr. Richtera. Slažu se da je bio najbolji kandidat, a članica Ivana Novoselec istaknula je da se ne slaže s njegovim ideološkim stavovima, ali da to nije bio ni predmet natječaja.

Podsjetimo, novoizabrani šef Srebrnjaka Darko Richter je specijalist pedijatrije u mirovini, radio je na Srebrnjaku i u KBC-u Zagreb, a jučer je dobio četiri od šest glasova članova Upravnog vijeća. Po jedan glas dobili su kandidati Ivan Pavić i Mirjana Turkalj.

VEZANA VIJEST

Pljušte reakcije

Richterov izbor izazvao je burne reakcije jer je ovaj liječnik 2010. godine dao krajnje kontroverzne izjave o umjetnoj oplodnji. Richter je tada u intervjuu Glasu Koncila izjavio da su supruga i on bili protiv umjetne oplodnje jer ona “na neki način predstavlja silovanje u epruveti”, a pozivao se i na Božje zakone.

“U potrazi za rješenjem pitanja neplodnosti mi smo kao liječnici bili dosta dobro upoznati s raznim načinima, od kojih se neki doista i ne protive, dok su drugi u manjoj ili većoj suprotnosti s prirodnim i Božjim zakonima”, kazao je dr. Richter u intervjuu za Glas Koncila 2010. godine, prenio je Index.

Bivši ravnatelj te bolnice Boro Nogalo u Novom danu je za N1 rekao da je s njim na čelu za bolnicu napravljeno puno: “Prije 20-ak godina smo bili pred raspadom, danas smo klinika s najvećim projektom. Primarijus Richter u svom osebujnom životu nema nijedan projekt tog karaktera.”

SDP se također ne slaže s izborom novog ravnatelja. “Ne slažemo se s imenovanjem ravnatelja bolnice Srebrnjak. Stavovi Darka Richtera o pitanjima nasilja nad ženama kodificiranim u Istanbulskoj konvenciji te o pitanjima medicinski potpomognute oplodnje suprotni su vrijednostima za koje se zalažemo. Tražimo preispitivanje ove odluke”, napisali su na Twitteru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.