Po kome je nazvano najviše europskih ulica? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Vijesti 14. ožu 202313:50 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Najviše ulica u europskim glavnim gradovima nosi naziv po Bogorodici Mariji ili njenim raznim imenima i epitetima, ali je svega šest žena na listi 100 poznatih osoba čija su imena najčešća u toponomima europskih prijestolnica.

Prema istraživanju portala Oservatorio Balkani e Kaukazo, koje je obuhvatilo 95.000 ulica u 15 europskih glavnih gradova, ličnosti koje su najčešće zastupljene su sveti apostol Pavao i Ludvig van Beethoven, po kojima je nazvana najmanje jedna ulica u 13, odnosno 12 gradova.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo još osam partnera i novinarskih udruženja, obuhvatilo je nazive ulica u Ateni, Beču, Berlinu, Bruxellesu, Budimpešti, Bukureštu, Kijevu, Kišinjevu, Kopenhagenu, Parizu, Pragu, Rimu, Stokholmu, Varšavi i Zagrebu.

Uz svetog Pavla, na vrhu liste se nalazi još nekoliko kršćanskih svetaca. Među povijesnim sekularnim ličnostima posebno se ističu kompozitori – Beethoven, Mozart i Finac Jan Sibelius.

Imena su davana i po znanstvenicima, a najčešći su Francuz Loius Pasteur, Charles Darwin, švedski botaničar Carl Linnaeus i američki izumitelj Thomas A. Edison.

Od nebiblijskih ličnosti među prvih 15 su i ruski pisac Lav Tolstoj i danski pisac Hans Christian Andersen.

Ono što upada u oči je da je svega šest žena među sto osoba kojima je posvećen najveći broj ulica u europskim glavnim gradovima.

Na popisu su, uz Bogorodicu još tri kršćanske svetice, i to Ana, Barbara i Marija Magdalena, kao i grčko-rimska boginja Artemida, odnosno Dijana i francuska znanstvenica poljskog porijekla Maria Curie Sklodowska. Međutim, njeno se ime najčešće pojavljuje uz ime supruga, francuskog znanstvenika Pierrea Curiea.

Među 15 žena čija se imena najčešće pojavljuju u nazivima ulica, samo je sedam sekularnih ličnosti. Uz Curie, tu su na primjer još i književnice Bertha von Suttner
i Selma Lagerlöf.

I inače ako se pogleda popis 100 žena i 100 muškaraca po kojima je imenovan najveći broj ulica, u oči upadaju određene rodno zasnovane razlike. Tako je 12 muškaraca tu čast dobilo samo zbog aristokratskog porijekla ili zato što su bili uzdanice nekog vladara.

Među ženama koje su dobile svoje ulice ili trgove također ima aristokratkinja, ali je riječ o osobama koje su odigrale važnu ulogu u povijesti neke zemlje, bilo u politici ili kulturi.

Rodni nesrazmjer postoji i kada je riječ o znanosti i umjetnosti. Među prvih 100 žena u gradskim toponimima nema nijedne slikarice, a iz svijeta glazbe svi su muškarci s popisa skladatelji, dok su žene – pjevačice.

Također, sve žene iz svijeta kazališta i filma, uz jedan izuzetak, su glumice. Taj izuzetak je pokojna belgijska redateljica Chantal Akerman, čiji je film “Jeanne Dielman, Trgovački kej, 1080 Bruxelles” britanski filmski časopis Sight and Sound prolasio najboljim filmom svih vremena.

Ipak, upravo činjenica da su na popisu sto žena mnoge djelovale u novije vrijeme pokazuju da dolazi do izvijesne emancipacije. Papa Ivan Pavao II. je jedini muškarac na popisu sto muškaraca po kojima su nazvane ulice, a koji je umro nakon 2000. godine.

Istovremeno, na popisu 100 žena to su Marija Jose od Belgije, supruga posljednjeg talijanskog kralja, ruska novinarka i aktivistkinja Ana Politkovskaja, čuvena afrička pjevačica Miriam Makeba, Chantal Akerman i francuska političarka i predsjednica Europskog parlamenta Simone Veil.

Također, sto najčešćih imena europskih ulica gotovo su potpuno rezervirana za Europljane i za osobe bijele puti, ako se izuzmu biblijske ličnosti s Bliskog istoka ili iz sjeverne Afrike.

Na popisu je samo pet osoba koje nisu iz Europe iako četiri od njih imaju europske korene – George Washington, Thomas Edison, John F. Kennedy, Simon Bolivar. Jedina osoba u prvih sto koja je potječe iz Europe je Mahatma Gandhi.

Ukupno ima 23.000 osoba kojima je odana počast time što su po njima nazvane ulice u 15 glavnih gradova. Većina njih ima ulicu u samo jednom gradu, a samo je 1.205 čije ime nose ulice u dvije ili više zemalja.

Na popisu prvih 100 nema Pabla Picassa, Vincenta van Gogha ili Rose Parks, a veoma su nisko plasirane i neke ličnosti koje su među prvih deset u ljudskom „panteonu“ kao što su Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Aristotel ili Aleksandar Veliki pa i sam Isus, koji je na relativno niskom 96. mjestu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!