Počela konferencija o sigurnosti povijesnih gradova u Solinu

Vijesti 04. stu 202116:24 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

U Solinu je u četvrtak počela dvodnevna IV. međunarodna konferencija "Sigurnost povijesnih gradova - Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu" na kojoj sudjeluju predavači iz Hrvatske, BiH, Njemačke, Francuske i Izraela.

Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Slobodan Marendić rekao je da rezultati turističke sezone i sigurnost tijekom nje govore o tome da smo zreliji i pametniji i da smo sezonu odradili dobro. Dodao je kako činjenica da su danas na konferenciji upućuje na to da se već pripremaju i za vrijeme koje dolazi i sve rizike koji slijede te da izvlače maksimum od onoga što imamo.

“Na konferenciji sam pričao o funkcionalnom partnerstvu za sigurnost zajednice kroz prizmu Splitsko-dalmatinske županije. Sigurnost i partnerstvo u sigurnosti nije nekakva stavka, to je proces i mi to razvijamo poprilično dugo. Kroz ovih dvadesetak godina imamo različitih uspona i padova, ali činjenica da imamo formirano 15 vijeća u gradovima županije i da imamo formirana vijeća na razini jednog dobrog dijela općina, pa i u gradskim kotarevima u Splitu, pokazuje da smo prepoznali ideju”, rekao je Marendić.

Istaknuo je kako je zadaća vijeća da odgovore na potrebu svakodnevne sigurnosti u županiji onih koji u njoj žive i onih koji su gosti. “Zato je naša ideja da u partnerstvu institucija i građana osiguramo najbolje uvjete koje možemo”, zaključio je Marendić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je da je sigurnost u toj županiji na zavidnoj razini, što pokazuju i turističke brojke, pogotovo s obzirom na to da turisti, kako je rekao, neće doći “tamo gdje se ne osjećaju sigurno”. Kako je ocijenio, zahvaljujući sigurnosti u županiji, takvi su turistički rezultati, a to je i jedan od najvažnijih čimbenika.

“Danas zahvaljujući nizu aspekata ta sigurnost iz dana u dan ima neke nove komponente o kojima trebamo voditi računa. Uostalom, to je najbolje pokazala ova pandemija u posljednje dvije godine. Jako je važno da unutar sigurnosti pojedine šire lokalne zajednice sudjeluje svaki građanin. Zato su ove konferencije iznimno bitne”, rekao je župan Boban.

Kliški gradonačelnik i predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova Jakov Vetma rekao je da prije četiri godine, kad su počeli s tom konferencijom, nisu očekivali krize koje se danas događaju. Ocijenio je da su one realnost i dodao da pri izboru odredišta turisti uvijek gledaju gdje će biti sigurni.

“Znamo da je tijekom ove turističke sezone covid karta Europe bila iznimno bitan faktor pri odabiru destinacije u koju se putuje”, rekao je Vetma.

David Solomon govorio je o utjecaju organiziranog kriminala na sigurnost društva i gradova i svijeta te o tome kako ovlaštene osobe mogu dobro surađivati s različitim mjestima da se osigura i poboljšao život. Na pitanje kako bolje surađivati, Solomon je odgovorio – tako da se udružimo i izgradimo mrežu koja će znati kako riješiti probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!