Zasjeda Zagrebačka skupština, HDZ nezadovoljan dnevnim redom

Vijesti 28. lis 202110:12 > 10:14 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL, Ilustracija

Peta sjednica zagrebačke Gradske skupštine, na čijem je dnevnom redu i prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o zaduženju Grada za 326,5 milijuna kuna, polugodišnje izvješće Zagrebačkog holdinga i oporbeni prijedlozi o stanju u Holdingu, počela je u četvrtak ujutro.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman novinarima je prije početka sjednice rekao kako nedopustivim smatraju da su najvažnije točke, oporbeni prijedlozi koji se bave stanjem u Zagrebačkom holdingu, stavljene na sam kraj dnevnoga reda.

“To smatramo nedopustivim i jasno ćemo se tome usprotiviti za vrijeme rasprave o dnevnom redu”, poručio je Herman. Podsjetio je da su prije dva tjedna prikupili potreban broj potpisa za sazivanje Skupštine sa samo jednom točkom dnevnoga rada – stanje u Zagrebačkom holdingu.

“Smatramo kako je dovoljno važno da ta zamjenska točka sjednice Gradske skupštine bude na samom početku dnevnog reda”, istaknuo je.

Napomenuo je da su u prošlom sazivu Skupštine, kada joj je on bio predsjednik, oporbene točke ovolike važnosti stavljane na sam početak dnevnog reda.

HDZ: Nastavak aktivizma i rješavanja problema preko koljena

“Mi u HDZ-u smatramo da je to normalno, politički kolegijalno i nešto što bi se zvalo gospodska politika. Ovo je nastavak jednog aktivizma i rješavanja problema preko koljena”, rekao je Herman.

Na pitanje kako komentira to što je gradonačelnik Tomašević izjavio kako je možda djelomično i licemjerno što dio oporbenih zastupnika traži izvješće o Holdingu, a bili su upoznati s radom Holdinga, odgovorio je da ako je u izvješću o Holdingu koje oni traže sve čisto, onda ne vidi razloga zašto o tome ne bi raspravljali kada su svi mediji na sjednici.

“Nama je jako važno da mediji, koje smatramo da su izrazito važni za stabilnost Grada Zagreba, za uredan protok informacija, budu prisutni na tim točkama, a ako te točke budu u 22 ili 23 sata jasno je da pozornost medija neće biti u tolikoj mjeri koliko mi želimo da bude”, istaknuo je Herman.

“Ako je to od nas licemjerno, onda ponovno pozivam gradonačelnika Tomaševića neka te točke o stanju u Holdingu, koje je predložila oporba, budu točke 1, 2 i 3, pa ćemo raspravljati o našoj licemjernosti ili našoj nelicemjernosti na samom početku Gradske skupštine, pred svim medijima, poručio je Herman.

Herman: Dnevni red upućuje da se ovdje nešto skriva

Ocijenio je da ovakvim stavljanjem tih točaka na sam kraj dnevnog reda ima osjećaj da se ovdje nešto skriva.

Na 5. sjednici Skupštine gradski zastupnici bi u čak četiri točke predloženog dnevnog reda trebali raspravljati o Zagrebačkom holdingu.

Integrirano polugodišnje izvješće Uprave Holdinga, s financijskim izvještajima za prvih šest mjeseci ove godine, trebali bi im predstaviti aktualna Uprava. Najavljeno je da će uvodno izlaganje podnijeti Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

O stanju u Holdingu trebali bi raspravljati i u tri točke koje je predložila oporba – Klub gradskih zastupnika Mosta, Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a te 16 gradskih zastupnika.

Na predloženom dnevnom redu 5. sjednice Gradske skupštine među ostalim je i prijedlog gradonačelnika Tomaševića o novom zaduživanju Grada Zagreba za 326,5 milijuna kuna, kod kluba četiri banke po kamatnoj stopi od 1,9 posto godišnje, dvije godine poček +5 godina u 10 jednakih polugodišnjih rata.

Navodi se da će se kreditna sredstva koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja gradnje i održavanja nerazvrstanih cesta, izgradnju objekata društvene djelatnosti, sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu te za novosagrađene odgojno-obrazovne objekte.

Gradski zastupnici bi između ostaloga trebali raspravljati i o prijedlogu gradonačelnika o polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna te o Tomaševićevu prijedlogu programa “Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području Grada Zagreba”, za razdoblje od 2022. do 2024.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!