Počelo cijepljenje lisica diljem Hrvatske

Vijesti 21. ruj 202215:38
Podijeli:
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, u srijedu, započela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica, koja će trajati ukupno sedam dana ako budu povoljni vremenski uvjeti, tijekom kojih će se mamci distribuirati po području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cijelog teritorija Hrvatske, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Kampanja se provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake kampanje u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca, tj. 2.665.850 godišnje.

Iz Ministarstva podsjećaju da u svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara bolesti, sustavno od 2011. godine provode oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće.

Rezultat tih aktivnosti jest da je posljednji slučaj bjesnoće životinja u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine te je 2021. godine Europska komisija Hrvatskoj dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće.

Iskorjenjivanje bjesnoće jedno je od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, a dodjela statusa zemlje slobodne od bjesnoće potvrda dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman angažman veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 225 milijuna kuna, pri čemu je značaj provedbe ove mjere prepoznat na razini EU, koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica na način da 75 posto sredstava podmiruje EK, a 25 posto troškova podmiruje se iz državnog proračuna, dodaje se.

Iz Miistarstva napominju da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili na rub šume samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je zaštiti ruke (npr. rukavicama). Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba temeljito oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku, napominje se.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće te se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Iz Ministarstva dodatno ističu da je u slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu te se što te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar