Podržavaju li građani štrajk sudaca? “Apsolutno da, trebaju dobiti”

Vijesti 09. svi 202307:02 1 komentar

Po prvi puta u povijesti neovisne Hrvatske, suci su ušli u dvotjedni bijeli štrajk. Samo hitnim predmetima i radnjama bavi se 70 posto sudaca, tvrde u Udruzi sudaca koja je cijelu akciju i pokrenula. Dakle, slijedeća dva tjedna nema brakorazvodnih parnica, ostavinskih rasprava ili rješavanja pitanja među susjedima. S obzirom da su sucima ponudili povišicu samo ne onakvu kakvu oni očekuju u Ministarstvu pravosuđa pak smatraju da razloga za bijeli štrajk nema.

Sve sudnice mnogih, pa tako i splitskog trgovačkog suda su prazne. Odgađanjem rasprava koje su najvidljiviji dio njihova posla žele šalju poruku. Dolaze na posao, rade hitne stvari, ali kažu, ne samo to.

Proučavaju se spisi, sudska praksa, izrađuju se i odluke ali se ne pospremaju. U bijeli štrajk ili kako ih oni zovu – mjere upozorenja suci su ušli po prvi puta u povijesti i nisu kažu zbog toga sretni. Iako – odaziv je, kažu, bolji od očekivani 70 posto.

“Mjere upozorenja nisu bile naš prvi izbor, mi preko godinu dana preko udruge sudaca razgovaramo s ministarstvom i pokušavamo ovaj problem riješiti, i iskreno smo se nadali da neće doci do ovoga ali bojim se da je to više njihov nego naš izbor”, rekao je jedan od sudaca.

Povišica od 600 eura je to što traže, i tvrde da ponuda od 500 o kojoj govori Ministarstvo zvuči bolje nego što je. U taj su iznos su, tvrde, uračunata i druga prava i njega bi dobili samo neki suci pa planiraju biti uporni – ako treba i dva tjedna.

“Ne, ne očekujem da će ministarstvo popustiti, nego da se sjede za stol. Na tim radnim skupina, kako smo obavješteni na upravnom odboru, na stolu su samo bili prijedlozi ministarstva – o onome sto mi predlažemo nije uopće bilo govora”, dodaje.

Nastavak rada radne skupine očekuje se za dva dana, a sucima se nije svidjela niti izjava državnog tajnika koji je rekao da oni trebaju nemaju način da spriječe suce da ulaze u bijeli štrajk, ali da se zakonu mogu mijenjati.

“To je direktna prijetnja, ali ljudi moraju shvatiti to je direkta prijetnja demokraciji jer ako izvrsna vlast može izmijeniti zakone kojima bi ušutkala sudbenu vlast, kao treću granu vlasti onda je to veliki problem za demokraciju jedne države”, tvrde.

Državni tajnik kaže da nije riječ o prijetnji niti da se takvo što planira ali i da od predsjednika sudova očekuju da osiguraju nesmetan rad sudova. “Očekujemo od predsjednika sudova da aktiviraju alate, da iskontroliraju suce u nekim predmetima ako treba, koji su važni da se sta ročišta održe”, kaže.

Kakav efekt bijeli štrajk će imati na ionako ne prebrzo pravosuđe još nije poznato, predsjednik Vrhovnog suda kaže da bi to mogao znati kroz dva dana. A podržavaju li suce građani?

“Apsolutno da, trebaju dobiti, i ne samo oni.”

“Ne, ne podržavam jer ja sam stradala u potresu ja nemam ni toliko.”

“Podržavam, rade odgovaran posao.”

Podrška ide i zapisničarima, upisničarima i referentima. Jer njih oko 7 i pol tisuća traži odmah 400 eura povišice. Nakon što je propao još jedan sastanak s ministrom, kažu, nemaju strpljenja čekati reformu plaća koja se obećava za ljeto. Kreću u akciju.

“Vjerujemo da će postupak mirenja možda nešto donijeti, nadamo se da nećemo morati organizirati štrajk ali sve je na stolu”, kažu iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Zbog plaća koje su sramotno ispod prosječne – na dnevnoj bazi brojni napuštaju sustav – pa ih u akcijama podržavaju i suci, koji ironično kažu, nastavi li se ovako – neće biti potrebni nikakvi bijeli štrajkovi jer ionako neće imati s kim raditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare