Pokrenut servisni portal za prijavu komunalnih problema u cijeloj Hrvatskoj

Vijesti 02. stu 202112:05 0 komentara
Igor Kralj / PIXSELL / Ilustracija

Popravi.to, servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama čiji je zadatak da ih otklone i riješe, od danas je dostupan na webu i pokriva područje cijele Hrvatske.

Portal Popravi.to je besplatan alat, nastao u suradnji Code for Croatia i Gonga, koji olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje na području Hrvatske. Ideja je da građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, oštećenoj klupi ili nepropisnom odlagalištu otpada.

Potrebno je samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu.

Popravi.to

Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijavitelj/ica, ako to on ili ona ne žele. Činjenicom da su sve prijave javne, omogućuje se nadgledanje lokalnih vlasti i praćenje učinkovitosti rada lokalnih komunalnih poduzeća, kao i usporedba s drugim gradovima i mjestima.

Popravi.to

Istovremeno, rasterećujemo lokalnu samoupravu jer nadležna tijela prestaju primati višekratne prijave istog problema. Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja. To je ujedno i najveća svrha portala – olakšati komunikaciju građanki i građana s nadležnim tijelima javne vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice.

Popravi.to

“Računamo na to da će lokalna samouprava prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju. Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti i odgovornosti – odgovarati na prijavljene probleme, popravljati odnosno dati nalog za popravak nadležnim trgovačkim društvima”, rekao je Miroslav Schlossberg, voditelj ovog projekta na kojem je radila grupa volontera i volonterki Code for Croatia, s ciljem promicanja otvorenih tehnologija u službi građanki i građana.

Popravi.to

“Popravi.to ima ambicije unaprijediti postojeću uslugu i povećati transparentnost javne rada uprave kako bi se gradio odnos i steklo povjerenje građanki i građana. Želimo odgovorne građanke i građane, kao i odgovornu vlast koja će odgovarati na njihove potrebe”, dodala je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Popravi.to

Popravi.to je besplatno dostupna platforma nastala na 10-mjesečnom volonterskom radu ekipe iz Code for Croatia, uz podršku Gonga, sljedeća nakon pokretanja platforme ImamoPravoZnati.org za jednostavniji pristup pravu na informacijama. Kako koristiti Popravi.to, pogledajte ovdje!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!