Policija: Ne razbijajte prozore tuđih auta da spasite životinje, zovite nas

pas, automobil
Izvor: Pixabay

Društvenim se mrežama ovih dana širi dezinformacija da su građani slobodni razbiti staklo tuđeg automobila ako u njemu zateknu životinju zatvorenu na velikoj vrućini.

U tom statusu se navodi da razbijanjem prozora, odnosno oštećivanjem tuđeg automobila “nećete biti optuženi za štetu imovine”.

Policija: Zovite nas i sami ne poduzimajte nikakve radnje

Iz policije za Index kažu da takve “upute nikad nisu izdali” te u odgovoru na upit daju objašnjenje.

VEZANE VIJESTI

“Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako upute koje ste naveli nije dala policija.

U svakom slučaju kada građani na bilo koji način dođu do saznanja da je počinjeno kazneno djelo ili prekršaj, o navedenom trebaju obavijestiti policiju pozivom na 192 kako bi policijski službenici izašli na teren i poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Policija sukladno zakonu primjenjuje policijske ovlasti u cilju zaštite života, prava, sloboda, sigurnosti i nepovredivosti osobe, zaštite javnog reda i imovine te sprečavanja i otkrivanja prekršaja i kaznenih djela, kao i njihovih počinitelja. Tako će i u ovom slučaju, kad postoji ugroza života za životinju, policija pružiti intervenciju povodom takve dojave i poduzeti sve kako bi se životinja spasila.

Kazna za “oštećenje tuđe stvari”

Vezano uz eventualno oštećenje vozila, policija postupa sukladno odredbama članka 235. Kaznenog zakona u kojem je propisano kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”, odnosno u stavku 1. tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine te u stavku 3. ako je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je prouzročena znatna šteta kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Apeliramo na građane da u takvim situacijama samoinicijativno ne poduzimaju radnje, već da obavijeste policiju kako bi policijski službenici izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje. U opisanom slučaju u kojem je ugrožen život i zdravlje životinje, svakako je potrebno izvijestiti i veterinarsku inspekciju te komunalno redarstvo”, kazali su iz policije.

Toplinski val u Hrvatskoj

Nakon kišovitog i nestabilnog svibnja, stigao je prvi ovogodišnji toplinski val.

VEZANA VIJEST

Kako je izvijestila meteorologinja N1 Tea Blažević, oko 13 sati u Zagrebu temperatura je bila 32 stupnja, dok će maksimalna biti do 34. Vrhunac toplinskog vala izgledan je u četvrtak, kad bi se temperature mogle popeti i do 38, 39.

“Termometar u automobilu pokazuje 36, iako je vani 32”, govori Tea Blažević, pa pojašnjava:

“U roku od pola sata u ovakvim uvjetima temperatura u automobilu može narasti do 48 stupnjeva, a u roku od 60 minuta i do 58 stupnjeva. Takve situacije mogu rezultirati toplinskim udarom – stanju organizma u kojem se krvne žile šire, a tlak zraka pada. To može biti iznimno opasno, osobito za malu djecu i ljubimce.”

Meteorologinja savjetuje da u takvim situacijama otvorite vrata i prozore, prozračite automobil i ne ulazite u njega dok se temperatura ne snizi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar