Policija o zaplijeni droge: “Radi se o čistoći kokaina između 80 i 90 posto”

Vijesti 07. lip 202316:07 0 komentara

Više od pola tone kokaina, vrijednoga oko 20 milijuna eura, zaplijenjeno je u zajedničkoj akciji policije i carine u riječkoj luci u posljednjih mjesec i pol dana, potvrdio je jučer ministar Davor Božinović.

Neslužbeno, kokain visoke čistoće nalazio se u kontejnerima koji su pronađeni na terminalu luke, odakle su trebali biti dalje prevezeni kao kontejnerski teret kamionima do svojih destinacija, najvjerojatnije na područje zapadne Europe. Droga je, navodno, pronađena u nekoliko raznih pošiljki, piše Index.

Vrh policije obraća se javnosti u vezi s ovim događanjem. Pred medije su izašli načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka (Carinska uprava) Andrej Franulović i pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice (Carinska uprava) Predrag Juratovac.

“Veliki doprinos u otkrivanju ovih zapljena dao je i službeni pas pregledom kontejnera. Službeni pas pokazao je interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici na mjestu koje je označio pas, uklonili su metalnu oblogu i iza nje našli sadržaj koji se tu ne bi trebao nalaziti. U cjelovitoj zapljeni ukupno je zapljeneno 745 kilograma droge kokain procijenjene vrijednosti više od 20 milijuna eura. Obaviješteno je nadležno Državno odvjetništvo i mogu reći da ovo nije kraj. I dalje se provode ciljane izvidne radnje.”

“Radi se o čistoći kokaina između 80 i 90 posto.”

Na koje tržište je bila upućena ova droga?

“Pošiljke su stizale iz različitih država, najviše iz Južne Amerike – Kolumbije i Bolivije. Ne mogu jednoznačno reći da su došle iz jedne luke. Kad su u pitanju trase prema Europi, imate jednu ili više točki pretovara, tako da kriminalne organizirane skupine vade kokain tamo gdje procjene gdje im je to najsigurnije.”

“U kontejneru se bila deklarirana razna roba, a zbog daljnje istrage ne bih govorio više o tome. Droga je pronađena u pet različitih kontejnera. Radi se o mjesečnim zapljenama, nismo svu drogu pronašli u jednom danu i u jednom pregledu.”

“Rijeka nije nešto posebna luka po ovome, da ne biste sada mislili. U zadnje tri godine bilježi se porast ovakvih zapljena na cijelom Mediteranu. Naša poruka je – nećete to raditi ovdje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!