Policija poslala važno upozorenje: Ako dobijete ovakav poziv, pripazite – u pitanju je prevara

Vijesti 25. stu 202312:16 1 komentar
ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Policijska uprava zagrebačka upozorila je građane na prevaru u kojoj se osobe lažno predstavljaju i navode da će na kućnoj adresi provjeriti valjanost novčanica.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom i 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevara“ na štetu 89-godišnjaka.

Sumnja se da su osumnjičeni muškarci 20. studenoga 2023. godine u jutarnjim satima, s ciljem da za sebe ili drugoga pribave protupravnu imovinsku korist u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećenog muškarca te stupili s njim u kontakt. Lažno su mu se predstavili kao policijski službenici i na taj ga način doveli u zabludu te su mu naveli da provode istragu protiv zaposlenica banke zbog krivotvorenih novčanica.

Nadalje, kada su saznali da oštećeni muškarac kod sebe i u banci ima novaca, uputili su ga da podigne sav novac kako ne bi propao. Kasnije tog dana su ponovno s njim stupili u kontakt kako bi provjerili je li podigao novac s računa, na što im je 89-godišnjak rekao da novac može podići za tri dana da bi mu tada osumnjičeni rekli da će oni doći na njegovu kućnu adresu kad novac podigne s namjerom provjere novčanica.

U četvrtak, 23. studenoga 2023. godine, u zajedničkom dogovoru su ponovno stupili u kontakt s oštećenim, potom su došli do njegovog stana na Medveščaku da bi, nakon što im je otvorio vrata, osumnjičeni 58-godišnjak iz ruku uzeo novac i zajedno s drugo osumnjičenim muškarcem se udaljio.

Policijski službenici brzom su reakcijom u neposrednoj blizini mjesta događaja uočili osumnjičene muškarce, uhitili ih i doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je upute uz koje možete provjeriti imate li pravu ili lažnu novčanicu, a naglašavaju da je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

Evo na što sve morate obratiti pažnju:

OSJETI! Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Obilježja su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

ZAKRENI! Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih elemenata uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Ako ste i nakon svih ovih provjera u nedoumici, HNB savjetuje da se obratite zaposlenicima banke ili financijske institucije koji će dalje porvjeriti novčanicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare