“Političari u Hrvatskoj moraju u neke školice lijepog ponašanja i uključivosti”

Vijesti 10. srp 202321:27 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

ASK, Udruga za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti, prozvala je predsjednika SDP-a, Peđu Grbina, što je ministra gospodarstva i održivog razvoj, Davora FIlipovića, usporedio s osobom s intelektualnim teškoćama.

Prenosimo njihovu reakciju u cijelosti.

“Dok brojne odrasle osobe s invaliditetom i teškoćama gledaju kako shvatiti nove prijedloge nekoliko zakona i neravnopravan i maćehinski odnos države prema njima i djeci s teškoćama i invaliditetom, političari se iznova ‘časte’ stanjima naših OSI prijatelja i prijateljica.

U cijeloj priči nevažno je to što je Forrest Gump fiktivan lik – gospodin Grbin ga nije upotrijebio da bi ministra Filipovića opisao kao iskrenog, upornog, kao osobu visokih moralnih načela i osobnog integriteta. Forresta Gumpa je upotrijebio kako bi prenio cijelom hrvatskom društvu da ministra Filipovića smatra nečim lošim poput osobe s intelektualnim teškoćama. Upotrijebio je primjer osobe s invaliditetom da uvrijedi svojeg političkog protivnika.

Kao i brojni i prije njega, uz vrijeđanje političkih protivnika, pogrdno ih nazivajući autistima ili pripisivanjem različitih poremećaja, političari jako vole svoje suparnike uspoređivati s osobama s intelektualnim teškoćama. Kao nečim ili nekim negativnim.

To nam samo govori da nisu upoznali osobe s intelektualnim teškoćama jer se ne bi ovako izražavali, ali i da je njihova vanjska prezentacija i autentičnost plitka i bez dubinskog razumijevanja i prihvaćanja samih osoba s invaliditetom.

Političari u Hrvatskoj moraju pod hitno natrag u neke političke školice lijepog ponašanja i uključivosti.

VIZUAL: Vizual je kolaž tri snimke zaslona iz različitih online medija i društvene mreže.

Prvi je s online portala Jutarnjeg lista. Tekst kaže:
‘Tražimo javnu ispriku od Bože
Petrova zbog pogrdnih izjava o autističnim osobama*
Citirali su njegov komentar o premijeru Andreju Plenkoviću: ‘Što je on, politički autist? Dokle ide njegova bahatost’

Druga snimka zaslona je s N1 portala. Tekst kaže: Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan izjavio je u petak da je premijer Andrej Plenković u više navrata pozivao predsjednika Republike Zorana Milanovićaa na razgovor, upitavši – “kako razgovarati s osobom koja očito ima neki bipolarni poremećaj”, vrijeđa, a onda zove na suradnju.

Treća snimka zaslona je Facebook Story i kaže: Peđa Grbin “Aferu HEP plaćaju svi građani.
Filipović se ponaša kao Forrest Gump, a Plenković kao da se ništa nije dogodilo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!