Politički analitičar objašnjava zašto je Pupovac važan Plenkoviću: “Hrvatska je jedina država u susjedstvu…”

Vijesti 02. svi 202421:23 0 komentara

Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u Newsnightu kod Ilije Jandrića gdje je komentirao tijek pregovora o sastavljanju Vlade.

Gjenero smatra da je potpuno logično zašto HDZ inzistira da svih osam manjinskih zastupnika budu partneri u koaliciji, ali kaže da je šteta što glasnije i jasnije ne objašnjavaju zbog čega je to za Hrvatsku strateški važno.

N1

“Hrvatska je jedina država u susjedstvu Republike Srbije na koju se ne prelijeva patogeni velikosrpski koncept srpskoga svijeta. Zašto? Zato što su SDSS i Pupovac konstitucionalni patriotizam definirali kao jedan od triju stupova ideologije svoje stranke i ta stranka priječi time što sudjeluje u Hrvatskoj u vlasti i sudjeluje u rješavanju konkretnih pitanja i problema hrvatskih državljana srpske anacionalnosti, prelijevanje utjecaja, režima u Beogradu na Hrvatsku”, govori Gjenero.

“Na izborima u 11. izbornoj jedinici ove godine je nastupao akter koji je zastupao koncept srpskoga svijeta – Dragan Crnogorac i osvojio je točno 10 puta manje glasova nego Milorad Pupovac. Vrijednosni sustav koji zagovara Pupovac i SDSS imaju s jedne strane snažnu potporu unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, a s druge strane osiguravaju Hrvatskoj taj firewall u odnosu na prelijevanje patogenih utjecaja s istoka”, dodaje i ponavlja da bi o tim razlozim trebalo glasnije govoriti.

Andrej Plenković u petak ide u Vukovar na proslavu dana grada, ali Gjenero sumnja da će već sutra doći do konačne odluke.

“Meni se čini da će se ovo još neko vrijeme kuhati jer da se odluka donese sutra onda bi ta odluka sasvim sigurno bila svojesvrsno reteriranje premijera Plenkovića.”

Pupovac je vrlo odgovoran i racionalan

“Gospodin Pupovac je vrlo racionalan i vrlo odgovoran igrač. Ako će stvari ići jako loše po pregovore, nije nemoguće da se on sam povuče i tako omogući ostalim manjinskim zastupnicima da ostanu u koaliciji s HDZ-om i u budućoj vladi, ali naravno uz neke dogovore i obaveze koje bi premijer Plenković prema SDSS-u i srpskoj zajednici preuzeo osobno kao predsjednik vlade.”

Gjenero tvrdi da mu se činilo da je moguća solucija stvaranje dviju koalicija.

“Naime, da HDZ sklopi koaliciju s osam manjinskih zastupnika i da 69 zastupnika unese kao svoj aki u pregovore s Domovinskim pokretom, to nije napravljeno. Takva koalicija ne bi bila nešto što je novo u procesu izgradnje koalicije, a omogućilo bi da DP održi svoju riječ i da oni ne pregovaraju s SDSS-om. U tom slučaju SDSS ne bi mogao imati potpredsjednicu vlade, ali bi mogao imati državne tajnike u onim ministarstvima koje kontrolira HDZ.”

“Plenković očito ima informacija da Oubljen Koržinek nije osobno upletena u aferu”

Gjenero smatra da je to što Plenković i dalje računa na ministricu Ninu Obuljen Koržinek, usprkos uhićenju njenog pomoćnika, svojevrsna poruka Domovinskom pokretu da ne računaju na resor kulture i medija.

“Tim više što je Obuljen Koržinek radila u ministarstvu kulture upravo ono što je premijer Plenković od nje očekivao. Ona je tamo funkcionirala kao obrazovani eurokrat i politike koje je vodila vodila je na način europske administracije. Dogodila se ta vrlo neugodna situacija. Dobro je da se ona istraži i da ljudi koji su htjeli štetiti europskom proračunu, a na kraju su štetili proračunu Republike Hrvatske budu sankcionirani. Ali mi se isto tako čini logičinim da premijer Plenković očito imajući informacije da gospođa Obuljen Koržinek osobno nije upletena u tu aferu šalje poruku da aktera njenih karakteristika i dalje želi u ministarstvu kulture.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!