Poljakinja umrla na Biokovu. Šef HGSS-a: U ovakvim uvjetima se ne ide na planinu

Vijesti 30. srp 202119:51
Izvor: HGSS

HGSS Makarska objavio je da su u četvrtak našli preminulu stranu državljanku. Radi se o 50-godišnjoj poljskoj državljanki. Opisali su akciju.

“Težak dan za HGSS Stanicu Makarska.

Dojavom preko Centra 112 primamo obavijest o nestaloj stranoj državljanki. Planinarila je s kćerkom i njenim prijateljem iz zaseoka Vitlići prema Skywalku.

Po povratku nazad u zaselak odlučila je sjesti i odmoriti dok kći i prijatelj odu po auto i dođu po nju. Nakon što su došli, nju nisu zatekli na dogovorenom mjestu.

Odmah po dojavi na teren izlazi 19 spašavatelja HGSS stanice Makarska, koji pretražuju teren prema pravilima brze pretrage. Unesrećena je nađena bez svijesti te joj je pružena prva pomoć oživljavanja, nažalost, bez uspjeha”, napisali su.

Apelirali na planinare

“I ovim putem apeliramo na sve planinare da ni jedan cilj/vrh nije vrijedan rizika koji nose visoke temperature te teška dehidracija. Nažalost, još jedan život je nepovratno izgubljen zbog previda na koje HGSS neprestano upozorava.

Nadamo se da je ovo zadnje upozorenje svima koji pod svaku cijenu pokušavaju u najtežim uvjetima ‘osvajati’ Biokovo!” poručuju spasitelji.

Pročelnik HGSS-a Makarska: Zašto riskirate glavu?

“Njih troje je išlo planinariti prema Nebeskoj šetnici – Skywalku iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uvjetima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi”, kaže za Slobodnu Dalmaciju pročelnik HGSS-ove stanice Makarska.

“U ovakvim uvjetima se ne ide na planinu! Zašto riskirate glavu za jedan posjet Skywalku? Ostanite u hotelu ili apartmanu pod klimom, iziđite na plažu i na ugodnu večernju šetnju, a posjet Biokovu odgodite za kada budu bolji uvjeti za planinarenje, kada prođe ovaj toplotni val. Biokovo neće nestati, bit će na istome mjestu.

Nije mi jasno da su tako nešto mogli napraviti. Da mi sada netko daje deset tisuća kuna da ovog trenutka skuterom odem s djetetom na Svetog Juru, ja bih mu rekao: Ne, hvala”, kaže pročelnik Kukavica, koji je sudjelovao i u posljednjoj intervenciji na Biokovu.

Kaže kako se nesretna žena požalila kćeri i njezinom prijatelju da se osjeća loše.

“Nekako su uspjeli doći do sela, kako su nam rekli kćer i prijatelj, ali su onda napravili nepromišljenu grešku i u takvom je stanju ostavili samu. Nakon što su došli nazad za 10-15 minuta, nje više nije bilo.

Pozvali su nas i pronašli smo je nakon brze potrage 110 metara dalje kod jedne stare kuće. Bila je dehidrirana i udarila je glavom o kameni prag. Pristupili smo reanimaciji, došla je i Hitna pomoć, ali za nesretnu ženu nije bilo spasa. Ne znamo je li naglo popila veću količinu vode, što također može biti kobno”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar