Poljoprivrednik poručio Vladi: Želimo standard, mi moramo opstati

Vijesti 25. lis 202214:15 0 komentara
n1

Naš reporter Božidar Lončar razgovarao je s poljoprivrednikom Radoslavom Bobanovićem koji se bavi uzgojem maslina i vinove loze.

“Ograničenje cijena plavog dizela je na neki način gašenje varnica, ali očito da to neće biti dugog roka. Ako se vratimo u povijest kad smo tek krenuli s proizvodnjom, plavi dizel smo plaćali tri kune, a sad ga plaćamo deset. Ako ga nemamo, poljoprivreda ne smije stati, a onda moramo kupiti regularni dizel”, rekao je.

Navodi kako je njegova preporuka Vladi da se prebaci na regularni dizel jer, kako kaže, ovaj plavi očito ne podržava novije sustave tehnike i modernizacije koja dolazi.

“Uz povećanje cijena, mi smo u nesrazmjeru zato što imamo cijenu svog proizvoda na tržištu. Kako će tržište reagirati ako mi povećamo cijene našeg proizvoda za 10, 20, 30 posto, ne znam, ali nama je cash flow uvijek nedostatan”, kaže te dodaje: “Ako mi nemamo plavog dizela, mi moramo posegnuti za drugim gorivom da bi sustav opstao. Ne možete djetetu ako nema majčinog mlijeka, ne dati neku drugu hranu, morate mu dati nešto što dijete mora prihvatiti.”

VEZANA VIJEST

Navodi i kako ga plavi dizel i regularni dizel koštaju skoro preko 120 tisuća kuna te kako njegov vinograd i maslinici nisu sustav koji zahtijeva svakodnevno “peglanje”, dovoljno je da se strojevima zemlja obradi 5, 6 puta godišnje.

“Mi u pričuvi imamo 500, 600 litara. No, trebali bi imati u pričuvi bar 1200 litara goriva. Novi strojevi mogu ići na plavi dizel, ali štekaju, razbole se. Ja ne znam što je u tom plavom dizelu da ne odgovara novoj mehanizacijii”, rekao je.

Od Vlade zahtijeva da odobre regularni dizel koji se može koristiti u polju mehanizacije po standardu koliko poljoprivrednici potroše na godišnjoj razini sa svojim traktorima i agregatima.

“Želimo standard. Poljoprivrednici nemaju straha, mi moramo opstati. Sigurno ćemo regulirati cijene, struja je poskupila 200 posto. Kako će država pomoći da opstanemo, to je druga stvar. Ne može se nedostatak goriva odraziti na naš rad”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!