Pomicanje sata neke ljude može ozbiljno poremetiti: Evo kako to utječe na nas

Vijesti 25. ožu 202320:54 0 komentara
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Noćas započinje ljetno računanje vremena, a to znači da ćemo noćas u 2 sata pomaknuti kazaljke na satu za jedan sat unaprijed - odnosno na 3 sata. Dok stručnjaci upozoravaju na negativne učinke po zdravlje zbog manjka sna i pomicanja sata, u Europskom parlamentu još uvijek nije donesena odluka o ukidanju pomicanja sata o kojoj se raspravljalo posljednjih nekoliko godina.

Kako pomicanje sata izgleda u urarskoj radionici? Ovo je tek jedan od stotine satova u ovoj urarskoj radnji, kojima će noćas u 2 sata urar Dalibor Lebarović pomaknuti kazaljke za jedan sat unaprijed i započeti ljetno računanje vremena. Od davne 1947. njegova obitelj brine za više od 300 javnih satova diljem Hrvatske – pa tako i za onaj napopularniji na glavnom zagrebačkom trgu.

Izvor: N1

“Većina svih javnih satova zna koji je datum i oni u principu sami automatski okrenu vrijeme, ali zna se dogoditi, uvijek 3, 4, 5 komada ne okrenu vrijeme jer jednostavno nešto s datumom mu ne štima ili udari grom. Tako da mi negdje u petak počnemo s promjenom vremena, nešto u subotu, u nedjelju ne okrećemo toliko vrijeme koliko prekontroliramo jesu li satovi okrenuli vrijeme i onda ponedjeljak i utorak jedan dio po raznim institucijama jer za vikend tamo nema nikoga”, objašnjava Lebarović.

Što o pomicanju kažu građani?

Osim što ljetno računanje vremena znači da ćemo spavati sat vremena kraće, ali i da će dani duže trajati, građani bi najradije da se ukine pomicanje sata.

“Pa mislim da ljetno mi više odgovara.”

“Ljetno, jer sam ranoranioc i jer mi ne smeta to buđenje rano, a dan je lijep.”

“Ja bih da ostane ovo koje je sad, zimsko. Zašto? Pa nemam neki točan odgovor, jer smo se navikli na to i nekako mi je to prirodnije.”

Kako pomicanje sata utječe na nas?

Pomicanje sata utječe na sve – kako na ljudski, tako i na životinjski svijet. Meteorolozi upozoravaju građane da se s ljetnim računanjem vremena treba posebno čuvati sunčevog zračenja.

“Podne više nije u podne, nego je u jedan sat. Onda neka paze da je onaj period najjačeg ultraljubičastog zračenja pomaknut za jedan sat. Znači, povlačite se sa plaže u 11, nemojte čekati 12 sati i idite na plažu kasnije. Nemojte ići u 16h, nego idite u 17h”, objašnjava naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Pojedini stručnjaci upozoravaju kako sat manje sna kod nekih ljudi može ozbiljno poremetiti biološki ritam do te mjere da izazove srčani udar, a kod većine – nesanicu.

“Inače se ranije budim, ali bez obzira na to treba mi jedno dva tjedna do mjesec dana da nekako uskladim svoj životni ritam”, ističe specijalistica onkologije i radioterapije Ljerka Eljuga.

“Nema nekakvih dokaza da utječe na zdravlje, čujemo različite priče i tu se građani jednostavno podijele – neki su za pomicanje, neki nisu. Ja volim duže spavati pa mi smeta kad se pomakne sat za jedan sat unaprijed, ali tako je to niz desetljeća”, dodaje Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a DR. Andrija Štampar.

Dokad ćemo pomicati sat?

A godinama se u Europkom parlamentu raspravlja o ukidanju pomicanja sata, međutim – dogovora među zemljama članicama Europske Unije još uvijek nema na vidiku.

“Naša zemlja poput ostalih južnoeuropskih turističkih zemalja se zalagala za ljetno vrijeme, dok su se sjeverne zemlje zalagale za zimsko vrijeme i zapravo se otprilike Europska unija podijelila na dva podjednaka dijela. U tom smislu dogovora nije bilo i tu je zapelo”, navodi europarlamentarka Biljana Borzan (SDP).

Borzan je, kaže, predložila Europskoj Komisiji da se uvede pomicanje sata za kompromisnih – pola sata.

“Takav sustav postoji već u dijelu država svijeta, dakle recimo u Indiji i u Australiji, oni su u odnosu na naše vrijeme na pola sata. Možda kada bi se ta tema u Vijeću aktualizirala, možda bi i ta inicijativa da se pomaknemo svi za pola sata bila uvažena”, dodaje Borzan.

Iako su pandemija i rat u Ukrajini stavile temu pomicanja sata u drugi plan, očekuje se da bi se razgovori trebali ponovno nastaviti pa bismo najranije 2025. mogli biti bliže jedinstvenom računanju vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!