Hrvatska ujedinjena u pomoći pogođenima potresom, podrhtavanja ne prestaju

Vijesti 31. pro 202006:35 > 20:13 1 komentar
petrinja, potres, pas, grad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Umjereni potres zabilježen je noćas iza četiri sata kod Petrinje, a osjetio se i u Zagrebu. Za razliku od jučer ujutro, ovo su nešto slabiji potresi. Tlo podrhtava i jutros.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

20.19

Predsjednik Zoran Milanović sutra ide u Petrinju i Glinu gdje će obići potresom pogođena područja kao i pripadnike HV-a koji pomažu u zbrinjavanju građana, priopćili su iz ureda predsjednika.

20.01

Građani Poreča sutra će u potresom pogođeno područje odnijeti pomoć.

19.40

Kosovo će donirati 100.000 eura za pomoć pogođenima razornim potresom u Hrvatskoj.

Objavila je to na Twitteru kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj.

“Kosovo podržava Hrvatsku nakon razornog potresa. Vlada Kosova donirat će 100 tisuća eura hrvatskoj vladi kako bi pomogli prijateljskoj zemlji i ljudima”, napisala je.

19.14

Udruženje hrvatskih iseljenika u SAD-u objavilo je u četvrtak da prikuplja novčane donacije za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije, a cilj im je prikupiti 250.000 američkih dolara i usmjeriti sredstva u zdravstvenu njegu i potrebe djece.

Iza inicijative stoji Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) kojoj se ovom prigodom priključilo još dvadesetak hrvatskih udruženja, od Kanade do Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda. ACAP, organizacija osnovana 2015. koja već ima preko dvije tisuće članova, ima svoj ogranak i u Hrvatskoj.

“Dosad je sakupljeno preko 80.000 dolara u roku od 24 sata, cilj kampanje je 250.000 dolara. Mi smo to počeli spontano u utorak, ali smo imali već sistem razrađen nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu”, rekao je za Hinu potpredsjednik ACAP-a Steven Pavletić.

Snažan potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio je u utorak u 12,19 sati Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela. Poginulo je sedmero ljudi, a deseci su ozlijeđeni.

19.02

Gradovi, županije, udruge svih boja te privatne tvtrke Hercegovine izdvajaju novac i drugu pomoć za stanovnike potresom pogođenih područjima u Banovini, neke su ponudile smještaj a jedna donira 15 montažnih kućica za smještaj obiteli.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg uputio je u subotu pismo sućuti i potpore županu sisačko-moslavačkom Ivi Žiniću te najavio konkretnu financijsku pomoć za potresom pogođeno područje Petrinje, Gline i Siska.

“Dobro poznajući snagu, vjeru i neslomljivu volju našega naroda, uvjeren sam kako će ponosni i radišni narod stradaloga prostora imati upravo snage, vjere i volje prevladati i ovaj strašni životni izazov”, poručio je Herceg u pismu.

18.50

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju “Obrtnici za stradale od potresa”, u sklopu koje je otvoren žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije, a obrtnici pomažu i na druge načine, izvijestio je HOK u četvrtak.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec s kolegama obrtnicima posjetio je područja stradala u potresu. Mnogi obrtnici ostali su bez prostorija za rad, ali i vlastitih domova, materijalna šteta je velika te je pitanje kada će uopće moći ponovno pokrenuti poslovanje, kažu u HOK-u.

“Obrtnici iz cijele Hrvatske i drugih zemalja pokazali su ogroman interes za pomoć stradalim područjima, pa ih pozivamo da se uključe i uplate sredstva na žiro račun otvoren za donacije. Prikupljena sredstva bit će namjenski raspoređena tamo gdje je pomoć najpotrebnija”, kaže se u priopćenju HOK-a.

18.28

Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.

18.19

Vukovarsko-srijemska županija uključit će se u obnovu kuća i komunalne infrastrukture na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije, zaključeno je na sjednici koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika te županije održanoj u četvrtak u Vinkovcima.

“U tom smislu želimo objediniti našu pomoć i na pravilan način je organizirati i u koordinaciji sa Sisačko-moslavačkom županijom, usmjeriti na područja kojima je pomoć najpotrebnija. Želimo pomoći pri obnovi obiteljskih kuća, pri uvođenju električnih, vodovodnih, plinskih i drugih instalacija tako da ljudi mogu što prije u njima ponovno živjeti”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

 

17.55

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da je putem računa državne riznice do sada već prikupljeno više od 33 milijuna kuna donacija za potresima pogođena područja.

17.45

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom da ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te da je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata, napominjući da je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede dogovorila premještaj na određene farme na križevačkom području.

“Zahvaljujem tim vlasnicima koji pomažu, također i svim veterinarskim službama i ambulantama koje su pogođene na ovom području i rade”, kazala je Vučković navodeći da na tom području rade četiri veterinarske ambulante i dostupno je 34 veterinara.

17.20

Princ Charles od Walesa izrazio je „duboku tugu“ zbog još jednog potresa koji je pogodio Hrvatsku te tragičnih ljudskih žrtava u Petrinji i okolici u pismu upućenom predsjedniku Zoranu Milanoviću, priopćilo je u četvrtak britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

„Misli i osjećaji moje supruge i mene su s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, onima koji su ozlijeđeni ili su izgubili svoje domove,“ stoji u pismu britanskog prijestolonasljednika.

„Teško je i zamisliti koliko teško pada ovaj posljednji udarac, usred ove užasne pandemije za koju znam da nastavlja okrutno pogađati i Hrvatsku, i samo devet mjeseci nakon razornog potresa u Zagrebu“, navodi se.

Princ od Walesa i Vojvotkinja od Cornwalla šalju „najtopliju podršku ljudima u Hrvatskoj u ovim nepojmljivo teškim trenucima“, stoji u pismu sućuti.

Princ of Walesa, koji je nekoliko puta posjetio Hrvatsku (zadnji put 2016. godine), donirat će izvjesnu svotu novca Crvenom križu, koji prikuplja i distribuira pomoć ugroženima.

Takvu donaciju princ Charles učinio je i u ožujku kada je Zagreb stradao u potresu.

17.11

Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi iz robnih zaliha su stanovništvu stradalom od potresa dostavljeni svrhovito i u najbržem roku, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“U svrhu zbrinjavanja stanovništva Sisačko-moslavačke županije – gradova Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Ravnateljstvo za robne zalihe, odmah se 29. prosinca po zaprimanju prvih naloga Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva civilne zaštite uključilo u pružanje pomoći stradalima u potresu”, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo navodi kako je 29. prosinca u potresom pogođena područja isporučeno osam cisterni za pitku vodu, svaka nosivosti 7000 litara, 317 kreveta i 3000 litara dizel goriva.

Isporučen je i 21 stambeni kontejner te 45 agregata, 200 kreveta, jedna tona mesnih narezaka i 2000 cjelodnevnih suhih obroka.

S današnjim danom organizirana doprema 7500 kilograma kruha na područje Petrinje i Gline svakog dana do prestanka potrebe, kažu u Ministarstvu.

17.04

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) donirat će sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Odluku o donaciji donijeli su članovi Stalnog vijeća HBK u srijedu na online sjednici, a u četvrtak su je potvrdili i hrvatski biskupi.

Po riječima generalnog tajnika HBK Krunoslava Novaka o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i druge načini mogućeg djelovanja.

Najavljen je i projekt uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom.

16.48

Pripadnici Hrvatske vojske postavili su u četvrtak tri polja šatora u naselju Češko Selo pored Petrinje kako bi pomogla unesrećenima u razornom potresu, a prethodno su postavili i šatore ispred sisačke bolnice, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Šatore su postavili pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Također, vojni ordinarij Jure Bogdan u četvrtak je posjetio štićenike Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji kako bi im pružio duhovnu utjehu.

Pripadnici Hrvatske vojske su u noći sa srijede na četvrtak ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa s 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja pacijenata.

Hrvatska vojska dodatne šatore, napominje MORH, postavljala je tijekom noći kako bi se oni što prije stavili u funkciju, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti.

16.20

Hrvatska vojska započela je u ranim popodnevnim satima u četvrtak postavljanje kontejnera za privremeni smještaj stradalih civila u potresu u selima u okolici Gline, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Pripremu terena, prijevoz i postavljanje provode Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništvo za potporu vlastitim snagama i mehanizacijom.

Kontejneri su u područje Gline i okolnih sela izuzeti iz robnih rezervi Republike Hrvatske, a dio njih je donacija Republike Austrije.

Procjena Stožera civilne zaštite je kako će se postavljanje kontejnera provoditi i sljedećih dana, ističu iz MORH-a.

15.57

Zbog posljedica potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, u Sisku su privremeno zatvoreni poštanski ured 44000 na adresi Stjepana i Antuna Radića 29 te poštanski ured 44010 na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 6, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske pošte.

Korisnicima s područja Siska na raspolaganju su poštanski uredi 44103 na adresi Augusta Cesarca 109A, 44104 na adresi Galdovačka 6 te 44105 na adresi Zagrebačka 49 (trgovački centar Kaufland).

Svi korisnici koji su zaprimili obavijest o prispijeću s datumom do 30. prosinca pošiljke mogu preuzeti u poštanskom uredu 44103, na adresi Augusta Cesarca 109A. Za obavijesti o prispijeću pošiljke zaprimljene nakon 31. prosinca pošiljke se mogu preuzeti u poštanskom uredu koji je naveden na obavijesti.

Iz HP-a zahvaljuju korisnicima na razumijevanju te im poručuju da za sve pošiljke za koje nije moguća isporuka u ovom trenutku neće vraćati pošiljateljima u standardnom roku, već će se pobrinuti da ih sve uruče.

14:39

Glavni centar za pacijente pozitivne na koronavirus KB Dubrava u protekla je dva dana primila 55 covid-bolesnika s područja Siska i Petrinje, a njih osam je priključeno na respirator, izvijestio je u četvrtak v.d. ravnatelja Ivica Lukšić.

Više pročitajte OVDJE.

N1

14:28

Načelnici općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj dogovorili su se u četvrtak da će svaka od tih općina obnoviti po jednu kuću obitelji s malodobnom djecom na području pogođenom potresom.

Više pročitajte OVDJE.

14:12

Brojne tvrtke, udruge, pojedinci u Crnoj Gori izdvajaju u četvrtak novac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i prisjećaju se “nemjerljliva” doprinosa Hrvatske Crnoj Gori kada je bila pogođena potresom 1979. godine.

Više pročitajte OVDJE.

13:47

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Hrvatski nacionalni savez sestrinstva donirali su svojim kolegama iz Siska zaštitnu medicinsku opremu, uniforme za medicinske sestre i tehničare, antiviralna odijela, vizire i rukavice, priopćeno je u četvrtak.

Više pročitajte OVDJE.

13:42

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s bolesnicima nakon potresa ispred KB Dubrava gdje je i stigao dio bolesnika s potresom pogođenog područja.

“Neki dan su zaprimili niz covid pozitivnih bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije. Na tome im se zahvaljujem, vjerujem da zajedno možemo dalje. Jutros sam primio informaciju iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, na jučerašnji dan skupljen je rekordan broj u zagrebačkoj Petrovoj 3, preko 750 doza. Zadnji datum sa sličnim odazivom bio je 5. kolovoza 1995., početak Oluje. To pokazuje svijest hrvatskog naroda”, rekao je ministar.

Više pročitajte OVDJE.

vili beroš
Foto: N1

13:12

Mjesto Cerovski vrh u Zagrebačkoj županiji prošlo je jednako loše nakon potresa kao i neka druga mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, a danas ga je obišla naša reporterka Katarina Brečić.

Razgovarala je s mještanom Stjepanom Galovićem čija je kuća teško stradala. Osim što sad nije za život, on u razgovoru ističe da sa svojih nešto malo više od tisuću kuna mirovine ionako teško krpa kraj s krajem, a sad mu i ono malo što ima – propada.

Više pročitajte OVDJE.

Stjepan Galović, cerovski vrh, potres
Foto: N1

12:49

Katarina Matijević iz Petrinje, magistra logopedije koja je s obitelji otišla u Vukovar kako bi se sklonila od potresa i od posljedica potresa, opisala je užasan dan drugog udara potresa i od čega sada najviše strahuje.

“Moja obitelj je jedna od onih sretnih u kojoj su svi izvukli živu glavu”, rekla je.

Više pročitajte OVDJE.

Katarina Matijević
N1

12:45

Zbog potresa mnoge su životinje u Sisačko-moslavačkoj županiji napustile svoje domove. Neke su od kuće pobjegle iz straha, a neke su izgubile krov nad glavom.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba objavilo je upute građanima što činiti nakon pronalaska psa u potresom pogođenom području.

Upute pročitajte OVDJE.

potres, petrinja, pas, Majske Poljane, kućni ljubimci
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

12:19

Tijekom jučerašnjeg dana na području Petrinje i okolnih potresom stradalih mjesta interveniralo je 165 članova HGSS-a iz 16 stanica. Uz ljudstvo od resursa korištena su 3 potražna psa.

Odrađena je 91 intervencija sa više od 200 zadataka. Od ostalih aktivnosti spašavatelji su intervenirali i obišli 120 lokacija, u kojima su izvršeni obilasci stanovništva, saniranje ozljeda, zbrinjavanje i prijevoz ozlijeđenih u bolnicu, prijevoz osoba na smještaj u vojarnu ‘’Pukovnik Predrag Matanović’’. Na lokacijama je obavljena opskrba hranom, vodom i ostalim potrepštinama, kao i procjena materijalne štete, te svi ostali zadaci koje situacija zahtjeva.

HGSS, potres, petrinja
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

12:12

Ministar Darko Horvat nakon zajedničkog sastanka ministra financija, prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, župana Zagrebačke županije i predstavnika gradova i općina s područja Zagrebačke županije rekao je da danas odlaze 86 kontejnera ovisno o prioritetima koje će odrediti lokalne zajednice. “Sve rapoloživo je na raspolaganju, a jučer je 26 agregata dostavljeno na teren”, rekao je.

Darko Horvat
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

12:09

Veleposlanica Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji u N1 Studiju uživo komentirala je kako izgleda život s potresima koji su u Japanu česti.

“Posljednjih 89 godina u Japanu imamo otprilike 16 puta godišnje potres, to je prosjek. No, šteta je ograničena jer su naše zgrade građene da budu otporne na potrese. Primjerice 2019. imali smo malo potresa, samo četiri. Nedavno smo imali jedan potres magnitude 5, no nije bilo štete. Potresi su dio našeg života, ali spremni smo smanjiti rizik”, rekla je.

Dala je još niz savjeta i izrazila solidarnost s hrvatskim građanima, a sve o tome pročitajte OVDJE.

Misako Kaji
Foto: N1

12:01

Banke će aktivno sudjelovati u prevladavanju negativnih posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a kao prvi korak donesena je odluka o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, do finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja, izvijestila je u četvrtak Hrvatska udruga banaka (HUB).

Više pročitajte OVDJE.

11:43

Hrvatska gorska služba spašavanja pomaže u mapiranju šteta nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prilikom mapiranja dronovima i kamerama visoke rezolucije terena pogođenog potresom u Petrinji, ekipa HGSS-a naišla je na predivan prizor srca koje se ocrtava među porušenim kućama.

Više pročitajte OVDJE.

HGSS, Petrinja
HGSS

11:39

U Novom Glinskom selu nedaleko od Petrinje naša Ana Mlinarić razgovarala je s g. Marijanom koji ima kuću u Glini, a tu živi njegova 95-godišnja majka koja je u selu proživjela potres.

“Kuća, dvorišne zgrade, traktor je skoro slomilo… Ako se ponovi, kuća će se totalno srušiti”, rekao je.

novo glinsko selo, potres
Foto: N1

11:32

Sela Pecki i Strašnik na Baniji teško su dostupna jer su pristupne ceste blatne i zakrčene.

potres, strašnik
Foto: N1

11:29

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević danas je obišao Petrinju.

“Pokazuje se solidarnost. Bitno je ljudima pružiti prvu pomoć, osigurati krov nad glavom, dostaviti hranu, a onda ćemo misliti o obnovi”, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

boris milošević
Foto: N1

11:20

Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna rekla je u N1 Studiju uživo da su dosad prikupili 4 milijuna i 286 tisuća kuna, i to u manje od dva dana. Samo u prvih 24 sata skupili su 3,6 milijuna kuna.

Škrabalo je zahvalila donatorima i istaknula da treba imati povjerenja u humanitarne organizacije.

“Kriza je potvrda toga da se radi o regijij koja je dugotrajno zapostavljena, siromašna i ljudima, i novcem, i idejama kako to preokrenuti. Ovo je prilika da se ovi krajevi bolje uključe u zelenu ekonomiju, iskoriste europske fondove. Da ne govorim o potencijalu sela, privredi, stvaranju urbanih regija… Zahvalna sam u ovoj nesreći što svi gledamo kako preživjeti i gledamo u budućnost, ujedinjujemo se u zaštiti i pomoći”, istaknula je.

marina škrabalo
Foto: N1

11:12

Potres jačine 2,4 po Richteru s epicentrom 20 kilometara od Siska 12o. je po redu potres u posljenja 62 sata u Hravstkoj, objavio je EMSC.

11:03

Zaklada Ana Rukavina u svojoj misiji spašavanja života donirat će 200.000 kuna za stradale u potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici, priopćeno je u četvrtak iz Zaklade.

Više pročitajte OVDJE.

10:53

Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a velik broj intervencija zbog razornog potresa bilježe i vatrogasci kontinentalnih županija, najviše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica u četvrtak.

Više pročitajte OVDJE.

10:50

Andrej Plenković je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici komentirao među ostalim situaciju nakon potresa. Rekao je da ne zna koliko je zasad pomoći prikupljeno: “Vidjet ćemo, vidim da je velik interes, mnogi uplaćuju… Svi su angažirani, sve službe, u ovako kratkom roku nakon ovako razornog potresa. Sisački pacijenti su praktički svi evakuirani, osim njih pedesetak. Svi koji žele alternativni smještaj mogu ga zatražiti. Lijepo je vidjeti veliku potporu građana diljem Hrvatske.”

Više pročitajte OVDJE.

andrej plenković
Foto: N1

10:25

U Novo Glinsko Selo stigle su prve mobilne kućice. Većina stanovnika želi ostati u svojim dvorištima, kraj svojih kuća. Mobilne kućice imaju dvije sobe, kuhinju, toalet i tuš.

Na raspolaganju ih je 80, a ponuđeno je još 20-ak na raspolaganje. Dio mještana nema struje, vode ni grijanja. Noću se pokrivaju sa svime što imaju.

mobilne kućice, potres
Foto: N1

10:15

Iz Austrije stiže konvoj s mobilnim kućicama za pomoć ljudima na području pogođenom potresom u Hrvatskoj.

Stiže konvoj s kućicama iz Austrije! Hvala dobri ljudi ❤️

Posted by Ljudi za ljude on Wednesday, December 30, 2020

10:07

Mario Gazić, predsjendik Hrvatske komore medicinskih sestara, obišao je bolnicu u Sisku ispred koje je za N1 rekao:

“Situacija je teška, gore nego ratno stanje. Pacijenti se smještaju u grijane šatore, statika je narušena. Unatoč covidu i iscrpljenosti liječnici i sestre daju sve od sebe. Ovo je privremeno stanje. Nadamo se da će se naći rješenje za pacijente što brže.”

mario gazić
Foto: N1

9:55

Stanovnica u Novom Selu Glinskom ispričala nam je svoje iskustvo: “Bila sam u autu, nisam se ni presvlačila od prvog potresa. Oštećeno je sve, ali imam toliki strah…

Bila sam na cesti, srušilo me dole, dvaput sam ustajala, a onda sam čula vrisak. Unuk mi je bio u kući, vidim kuću koja se ruši, ne znam gdje je dijete…. Snaha ga je uspjela izvući, njoj je prste slomilo. Samo da je dijete ostalo spašeno, nije mi do kuće.”

Više pročitajte OVDJE.

potres, novo selo
N1

9:53

Sinoć, 30. prosinca, u 19 sati u zagrebačku je zračnu luku sletio transportni zrakoplov grčkih oružanih snaga prevozeći donaciju za potresom pogođenu središnju Hrvatsku. Radi se o 19 tona opreme koju je Grčka odlučila donirati Hrvatskoj i na taj način pomoći onima koji su su u razornom potresu ostali bez svojih domova, piše Croatia aviation.

9:50

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekao je u Novom danu da se sve radi kako treba i da su svi promptno reagirali.

“Postupali smo organizirano da se smanji stihija, kako ne bi nastale nove žrtve”, rekao je dodajući da se reagiralo na vrijeme iako su građani prikupili pomoć za pogođene građane prije države.

Više pročitajte OVDJE.

željko uhlir
Foto: N1

9:40

Europsko-mediteranski seizmički centar kod Pariza (EMSC), nije primio više podataka građana o jednom potresu negoli je to bilo u utorak za potres s epicentrom kod Petrinje, piše u četvrtak Večernji list.

U nekoliko minuta 22 tisuće ljudi obavijestilo ih je da je osjetilo trešnju, iako je bila riječ o slabijem podrhtavanju, aftershocku, nakon onog glavnog potresa nešto iza podneva.

Više pročitajte OVDJE.

9:30

Kako su potvrdili naši seizmografi, posljednji potres bio je jačine 3,9 po Richteru s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje.

9:14

Novi potres osjetio se u središnjoj Hrvatskoj. Prema EMSC-u bio je jačine 3,5.

8:50

Marko Popović i Hrvoje Ostović iz JVP-a Gospić u Petrinji pomažu građanima.

“Radimo na sanaciji krovišta i sve drugo što treba građanima”, kažu. “Iz viđenog, ovdje ima puno posla, ali tu je i humani dio odnosa s ljudima. Na raspolaganju smo im”, dodaju. Kažu da dio njih spava u automobilima da ostave mjesta građanima.

Danas su na terenu 44 vatrogasca iz Ličko-senjske županije.

Foto: N1

8:30

U Glinu su stigli ministrica Nikolina Brnjac, ministar Tomo Medved i župan Ivo Žinić koji su dočekali mobilne kućice za građane koji se ne mogu vratiti u svoje kuće.

“Ovo je važan oblik potpore i pomoći zbog ljudi koji ne žele napustiti svoje domove. U manje od 48 sati 83 stambena objekta iz cijele Hrvatske dolaze u Glinu. Vjerujem da ćemo narednih dana pokriti cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Ovo je dokaz angažiranosti svih resora Vlade RH te svih drugih, lokalne zajednice, s cilje da se ova nesreća lakše prevladala”, rekao je Medved.

Dostavljeni su agregati, dodao je.

glina, tomo medved, nikolina brnjac, ivo žinić
Foto: N1

8:00

Rano jutros snimili smo dolazak prvih mobilnih kućica u Glinu.

7:50

Dio stanovnika s potresom pogođenog područja i drugu je noć provelo vani. “Povremeno smo palili aute, sa mnom su sin unuk i jedna susjeda koja je sama pa je s nama. Ostali smo i čekamo kontejnere. Kuća je srušena. Nadamo se pomoći dobrih ljudi.

Jedan je skinuo vlastitu bundu i dao mom unuku, čovjek je bio iz Samobora, svi su priskočili….”, govori gotovo u suzama jedna gospođa za HRT jutros.

7:00

Zbog razornog potresa otežano se vozi na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, a očekuju se gužve na svim prilazima Petrinji, Glini i Sisku te okolnim mjestima, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog smirivanja prometa vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h na autocesti A11 između čvora Velika Gorica i naplatne postaje Mraclin, u smjeru Lekenika i čvora Buševec i naplatne postaje Mraclin u smjeru Zagreba.

Pozivaju se vozači da prate upute nadležnih i izbjegavaju odlazak u potresom pogođena područja kako bi se olakšao rad žurnih službi.

Više čitajte OVDJE.

6:35

Noćas, 31. prosinca 2020. godine u 04 sata i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe.

Podsjetimo jučer ujutro Hrvatsku je zatresao potres 4.8 po Richteru.

Slična situacija očekuje se i u narednim danima pa i tjednima, upozoravaju seizmolozi.

Najjači potres, jačine 6,3, pogodio je Petrinju 29. prosinca i odnio je sedam života.