Poplave na Banovini: Imamo jedno 50-ak obitelji u odsječenim kućama

Vijesti 20. sij 202318:52 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Visok vodostaj muči stanovnike Banovine, a dio sela u okolici Siska potpuno je odsječen jer su ceste prema njima poplavljene. Stoga im pomoć pruža Crveni križ.

Načelnik općine Lekenik Ivica Perović kaže da je vrhunac vodenog vala postignut i to 931 cm i počeo je lagano padati. “Nema više padalina i to je dobro”, dodao je.

“Što se tiče odsječenih kuća imamo jedno 50-ak obitelji koje obilaze djelatnici Crvenog križa. I dalje će biti neprospavana noće ne samo za stanovnike nego i za sve dežurne službe jer tu je i HGSS u pripravnosti, kao i vatrogasci. Hrvatske vode prate situaciju. Imamo i traktorske pumpe koje ispumpavaju vodu”, rekao je Perović.

Ovo su česte situacije u ovom kraju. “To se događa već dugo. Hrvatske vode su napravile puno da se ove situacije ne događaju, poput nasipanja i saniranja nasipa. Razlozi, vidimo u cijelom svijetu, su klimatske promjene, ali tu i pitanje korištenja šljunka iz rijeka i jezera. Zakon koji to regulira je tu, ali u praksi se još ne provodi”, objasnio je.

“Pomoć za stanovnike će biti i nakon poplava, koliko možemo. Veće promjene biti će kada se izgrade nasipi u dijelovima gdje ih još nema. No u opčini je sve pod kontrolom i nadamo se da će situacije biti dobra”, zaključio je Perović.

Danas je u tom dijelu padao snijeg, ali trenutno nema većih padalina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!