Vršnjačko nasilje sve češće, a škole bez psihologa

Vijesti 29. ruj 202209:54 0 komentara
Photo by Ben Mullins on Unsplash / Ilustracija

Za vršnjačko nasilje nitko ne odgovara, piše u četvrtak Večernji list. Navode da u ukupno 923 škole u Hrvatskoj radi 455 psihologa te da je u prošloj školskoj godini prijavljeno 176 slučajeva od kojih se većina odnosi se na međuvršnjačko nasilje.

I dok prosvjetna inspekcija u biogradskoj osnovnoj školi istražuje nasilje nad 11-godišnjim dječakom kojega su prošlog tjedna u školi pretukla desetorica starijih učenika, još je za jednog 11-godišnjaka zbog istog razloga, nasilja u školi, njegova obitelj morala potražiti liječničku pomoć.

Prekjučer u Osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu 11-godišnjak je zadobio lakše tjelesne ozljede zbog tučnjave, a cijeli slučaj, bez iznošenja detalja vršnjačkog nasilja, potvrdili su i istarska policija, istarski župan, kao i škola i Ministarstvo obrazovanja. No u medulinsku školu inspekcija neće dolaziti u nadzor jer je ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon u slučaj uključila sve relevantne sudionike.

vezane vijesti

Ta se škola za razliku od biogradske naučila poštovati pravila koje Hrvatska ima u slučaju nasilja u školama – i to na teži način. Naime, u veljači ove godine u Osnovnoj školi Mate Demarina već su imali ozbiljnih problema. Skupina djece tukla je dječaka za vrijeme velikog odmora, a svoje su nasilje i snimali. Tada škola kao ni ravnateljica nisu propisno reagirali, a sada ista škola dolazi na listu ustanova u kojima se nasilje ponavlja.

No čini se da svi pravilnici i dosadašnje ispisane mjere koje su na snazi kao i preventivni programi u školama nemaju učinka u smislu smanjenja nasilja među učenicima. Ne smanjuje se nasilje, koje svake godine iznenadi javnost, a ne povećava se ni broj škola i ravnatelja koji znaju reagirati na prvu.

Unatoč tome što u škole i s ovom godinom ulazi veći broj psihologa. Naime, samo s početkom ove školske godine Ministarstvo obrazovanja odobrilo je zapošljavanje 79 stručnih suradnika psihologa u 45 osnovnih škola i 34 srednje škole koje su u skladu s propisanim standardima, poručili su, ispunjavale uvjete za novo zapošljavanje.

Drugim riječima, u ukupno 923 osnovne škole u Hrvatskoj radi 455 stručnih suradnika psihologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!