Pojavile se nove poruke u aferi Josipe Rimac i Gabrijele Žalac

Vijesti 30. tra 202108:54 > 05. svi 2021 09:34 0 komentara
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura kredit.

Gabrijela Žalac je, kako je rekonstruirao USKOK, iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Upravi te banke. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac je došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, piše Telegram.

Kontaktirale su i pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa. Žalac je, kako proizlazi iz pronađenih poruka, bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P, Milenkom Bašićem, nazivala ga je legendom, i bila predana u tome da mu pomogne. Motive će morati iznijeti u svojoj obrani u nastavku istrage.

Rimac je zbog Bašićevog vjetroparka, vidljivo je u porukama, kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata. “To će bankarima biti važno”, poručila mu je.

Među dokazima USKOK prilaže i fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću. “Kraljice. Sad ih završi”, poručuje joj Bašić.

Ponovio joj je to i u poruci od 13. prosinca 2018. godine.

HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura. Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Zato Bašić od Josipe Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP”. Je li u tom času bila baš s premijerom, tek treba biti rasvijetljeno u nastavku istrage, piše Telegram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!