Porušeno cijelo naselje kod Koprivnice, policija već mjesecima traži počinitelja

Vijesti 07. velj 202413:28 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Romsko naselje u općini Drnje, u kojem je živjelo pet obitelji, u rujnu prošle godine nepoznati počinitelj srušio je teškom mehanizacijom, no policija koja istražuje taj slučaj do danas nije otkrila tko je iskoristio tadašnje prelijevanje Drave iz korita da bi porušio kuće.

Iz Županijskog državnog odvjetništva Varaždin (ŽDO) na upit Hine što je sa slučajem rušenja romskog naselja u Drnju, odgovoreno je kako je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici izdalo naloge policiji za provođenje izvida u cilju pronalaska počinitelja.

Do danas policija nije obavijestila državno odvjetništvo o pronalasku počinitelja, odgovorili su u srijedu iz ŽDO-a.

U vrijeme kad je naselje sravnjeno sa zemljom, njegovi mještani su boravili u drnjanskoj školskoj dvorani, kako bi izbjegli nadiranje Drave.

Nekoliko dana kasnije Drnje su obišli potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji u predstavničkom domu zastupa interese romske manjine. Kajtazi je tada izjavio kako je uvjeren da će policija ubrzo pronaći počinitelja jer rješava i manje slučajeve od rušenja cijelog jednog naselja.

Franjo Horvat, predstavnik romske zajednice u Koprivničko-križevačkoj županiji, izrazito je nezadovoljan što se još uvijek ne zna počinitelj ili barem osumnjičena osoba.

U naselju su se, kaže, više od stoljeća izmjenjivale generacije Roma živeći u neimaštini, gotovo getoizirane. No, i takvo naselje smatrali su svojim domom

„Nevjerojatno je da se toliko mjeseci nakon nemilog događaja ne zna tko je bio toliko drzak i uništio krovove nad glavama tih obitelji“, kaže Horvat. Kuće su porušene teškom mehanizacijom, pa još više čudi da istraga još uvijek tapka na mjestu.

Od načelnika općine Drnje Petra Dombaja doznaje se da obitelji iz porušenog naselja trenutno borave kod rodbine. Za njih se pokušalo kupiti kuće putem javnog natječaja, ali niti jedna pristigla ponuda nije bila valjana.

Dombaj kaže kako je uputio prijedlog Šimpragi i Kajtaziju da problem riješe tako da država ustupi svoje nekretnine za stanovanje stradalih obitelji.

„Riječ je o najbržem i najjeftinijem rješenju“, ističe Dombaj koji očekuje da ga se pozove na sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem.

Dodaje kako na području Koprivničko-križevačke županije ima dovoljno takvih nekretnina, a jedna se nalazi i na prostoru same općine Drnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!