Pošta izdaje prigodnu marku povodom 100. obljetnice Saveza gluhih i nagluhih

Ekonomija 24. kol 202109:44 > 11:22
Hrvatska pošta

U povodu 100. obljetnice Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Hrvatska pošta pustit će u četvrtak u optjecaj novu prigodnu poštansku marku.

Motiv na njoj je naziv marke, „100. obljetnica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih“, napisan jednoručnom abecedom. Autorica marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba.

Marka nominalne vrijednosti 3,30 kuna izdana je u arku od 12 maraka.

Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), priopćila je u utorak Hrvatska pošta.

Sto godina organiziranog postojanja

Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) ove godine slavi 100 godina organiziranog postojanja. Povijesni temelj organiziranom udruživanju dali su početkom 20. stoljeća prvi učenici koji su završili zagrebačku školu za gluhe koju je 1885. otvorio gluhi učitelj Adalbert Lampe.

Prije 100 godina, 1921., registrirano je prvo društvo gluhih, nazvano „Dobrotvor“, a njegov prvi predsjednik bio je gluhi slikar Ivan Smole. Društvo je postojalo pod navedenim imenom sve do 1945. Nakon rata, 1945., osnovano je novo društvo –  Savez osoba oštećena sluha Hrvatske (SOOSH) a svrha mu je bila socijalna i društvena djelatnost sa scenskim priredbama, uz intenzivnu športsku aktivnost. Prvi gluhi predsjednik SOOSH-a bio je Josip Komerički.

SOOSH je 1948. osnovao i poduzeće DES (Defektni sluhom) te je pokrenuo profesionalnu rehabilitaciju, obrazovanje i osposobljavanje gluhe djece i omladine, a 1949. osnovana je i Škola za gluhe „Slava Raškaj“.

U Zagrebu je 1955. u suradnji sa Svjetskom federacijom gluhih te Savezom osoba oštećena sluha Jugoslavije održan II. svjetski kongres gluhih na kojem je sudjelovalo više od 2000 gluhih sudionika iz cijelog svijeta.

HSGN je danas nacionalna organizacija koja okuplja 23 temeljne udruge članice s više od 13.000 osoba s oštećenjem sluha. HSGN je, među ostalim, član Svjetske federacije gluhih, Europske unije gluhih, Međunarodne federacije nagluhih i Europske federacije nagluhih te Europske unije mladih gluhih. U Hrvatskoj je HSGN član Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.