Postroženi uvjeti za banke, potrošači zaštićeni od egzistencijalne krize

Vijesti 13. srp 202213:41 > 14:38
Tomislav Sokol
N1

Eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol govorio je za N1 Studio uživo o izvješću o potrošačkim kreditima koji je izradio, a Europski parlament u utorak usvojio.

Od sada više neće biti moguće, kako objašnjava, da banka jednostrano poveća minus bez odobrenja potrošača. U slučaju da banka želi smanjiti ili ukinuti minus i odmah ga naplatiti morat će obavijesti potrošače najmanje trideset dana prije i omogućiti im da to otplate najmane u 12 rata.

vezana vijest

Dodaje kako ima i drugih pozitivnih odredbi u izvješću. Tako se zabranjuje telefonsko uznemiravanje potrošača što je bio velik problem kad su to radile agencije za naplatu potraživanja. Zatim potrošači moraju biti obaviješteni 14 dana prije jednostranog raskida ugovora te će biti zabranjeno reklamiranje kredita koji može dovesti do prezaduženosti.

Usvojena je i odluka da se za banke koje krše propise sankcije povećaju na šest posto godišnjeg prihoda, a ako se kršenje nastavi bit će i strože kažnjavanje.

“Agencije mogu jednom nazvati potrošače da su preuzele potraživanje ili nešto slično, no zabranjuje se učestalo pozivanje, uznemiravanje i stvaranje pritiska. To više neće biti moguće kako bi se spriječile manipulacije”, naglašava Sokol.

Ističe da će to sve podići razinu zaštite potrošača kako ne bi bili dovedeni u egzistencijalnu krizu.

Postroženi uvjeti za kreditne sposobnosti

Postroženi su i uvjeti za kreditne sposobnosti da bi se osiguralo da krediti ne budu dostupni onima koji ih ne mogu otplaćivati.

“Prihvatili smo da u određenim situacijama pravila moraju biti blaža kao kad su u pitanju studentski krediti. Imamo posebna pravila za takve kredite”, navodi.

vezana vijest

Komentirao je i uvođenje eura te zaokruživanje cijena.

“Europske institucije kontrolirat će taj proces. Vlada je dobro predvidjela sve mjere koje su potrebne, posebno za dvojno označavanje cijena. Država ima sve mehanizme da zajedno s Europskom unijom osigura da ne bude povećanja cijena. Građani se ne moraju bojati da će zbog uvođenja eura biti značajnog porasta cijena”, poručio je eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.