Potpisan ugovor o financiranju vodoopskrbnog sustava Petrinje

Vijesti 15. ožu 202118:53 0 komentara
N1

U Brestu Pokupskom je u ponedjeljak je potpisan ugovor o financiranju vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Petrinje, vrijedan gotovo 18 milijuna kuna, a počeli su i radovi na izgradnji vodovoda za naselja Brest Pokupski i Malu Goricu, vrijedni više do devet milijuna kuna.

Ugovor su potpisali direktor Privrede Miodrag Ćavić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Riječ je o projektu rekonstrukcije dovodnog cjevovoda od izvorišta Pecki do vodospreme Popove šume, što će omogućiti ponovno zahvaćanje vode za javnu vodoopskrbu Petrinje iz tog izvorišta, kao prije potresa.

Izgradnja vodovoda za Brest Pokupski i Malu Goricu dio je većeg projekta aglomeracije koji se financira novcem iz Europske unije i iz državnog proračuna. Na novi će se vodovod priključiti 384 kućanstva s oko 800 stanovnika.

Na svečanosti u Brestu Pokupskom bio je među ostalima i ministar gospodarstva i održivog razvoja te predsjednik Upravnog vijeća HV-a Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade, koji je istaknuo da je Vlada od katastrofalnog potresa stala iza građana stradalog područja u pružanju pomoći i obnovi te da će ustrajati sve dok se ne sanira posljednji metar nastale štete.

“Potpis ovog ugovora potvrđuje da ćemo u tome biti uporni i nećemo dovesti u pitanje nijedno stradalo područje. Zbog toga će se uskoro potpisati ugovori o sanaciji dijelova vodoopskrbne mreže i na području Gline, Hrvatske Kostajnice, Siska i Kravarskog. Hrvatske vode i inače u hrvatskoj ekonomiji imaju važnu ulogu, koja se svakodnevno potvrđuje sufinanciranjem projekata. I njihova nazočnost na području Banovine je potvrda sjajne organizacije”, rekao je ministar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako su Hrvatske vode u najtežim danima, u koordinaciji s mjerodavnim ministarstvom, nastojale pružiti potporu petrinjskom području kako bi opskrba vodom bila što redovitija.

“Sada ulazimo u fazu nadogradnje i obnove. I ovih 13,5 kilometara vodovoda značit će kvalitetniji život i doprinos opstanku na ovom području. Idućeg tjedna otvaramo i radove na projektu vrijednom 22,5 milijuna kuna od crpilišta Pecki do vodospreme Popova šuma. Tako će Petrinja ostvariti vlastitu opskrbu vodom, koju je dosad većim dijelom kupovala od Vodocrpilišta Kupa”, rekao je Đuroković, ističući da su cjelokupno financiranje tih projekata preuzele Hrvatske vode preko mjerodavnog ministarstva.

Na svečanom potpisivanju ugovora bili su petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, varaždinski župan i dopredsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda Radimir Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.