Potpredsjednica SSSH: Situacija za radnike u Hrvatskoj nije idealna, sindikati trebaju biti korektiv svake vlade

Vijesti 01. svi 202418:27 0 komentara

Božica Žilić iz SSSH-a bila je gošća Newsrooma u kojem je s našom Ankom Bilić Keserović prigodno za Prvi maj razgovarala o radničkim pravima u Hrvatskoj.

“Osluškivali smo naše članove i sindikalne povjerenike, vjerujemo da je rad na pravima radnika svih dana u godini itekako važan i to čine svi granski sindikati unutar SSSH-a. Situacija za radnike u Hrvatskoj svakako nije idealna. U zadnje vrijeme se otvaraju procesi mirenja zbog stvari zbog kojih ne bi trebali, primjerice kod kršenja elementarnog zakona o radu i obveze kolektivnog pregovaranja koje pojedini poslodavci shvaćaju kao nešto što je fakultativno i ne moraju”, kazala je Božica Žilić iz SSSH.

Navodi da njihovi granski sindikati sa samim najavama štrajkova pokazuju da udovoljavaju interesima članova.

“Svaka godina nosi neko vrijeme, možda je sada trend da su ljudi postali apatični. Mislim da naglasak treba biti na tome da sindikalni rad i sindikati budu korektiv svake vlade i društva. Trebamo raditi svojih 365 dana u godini da bismo pospješili uvjete života naših građana. Na prvom mjestu je problem plaće. One jesu rasle, ali ovisi kako i u kojem sektoru. Problem su i radni uvjeti u kojima radnici rade, od radnog vremena, ali i neplaćeni prekovremeni rad, no i primjena tih zakona. Svaka vlada treba čuti sindikate. Možda bih rekla da je vlada naklonjenija poslodavcima”, zaključila je Žilić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!