Potrebno je ojačati položaj žena u STEM područjima, kažu europarlamentarci

Vijesti 10. lip 202119:46 0 komentara
Yuri KADOBNOV / AFP

Žene nedovoljno sudjeluju u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) zbog rodne diskriminacije, upozorili su zastupnici na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i predložili niz mjera za promjenu tog stanja, od financijskih poticaja za poduzetnice do dužeg roditeljskog dopusta za očeve.

Europska unija se suočava s ogromnim nedostatkom žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u području STEM-a, unatoč tome što čine 52 posto europskog stanovništva i 57,7 posto osoba sa završenim visokim obrazovanjem u EU-u, naglasili su europarlamentarci u raspravi i izvješću o promicanju rodne ravnopravnosti u obrazovanju i karijerama.

Diskriminacija povezana s rodom, stereotipovima i nejednakošću

Žene su nedovoljno zastupljene u digitalnom sektoru u Europi zbog diskriminacije povezane s rodom, stereotipovima i nejednakošću, a rodni jaz je posebno vidljiv u IKT-u (informacijske i komunikacijske tehnologije) i području umjetne inteligencije, ocjenjuje Europski parlament (EP) .

“Među osobama s diplomom iz područja STEM-a, samo je 36 posto žena. Ako pogledate digitalno područje ili umjetnu inteligenciju, broj pada na 12 posto. Ti postoci nisu jednaki u svakoj zemlji, ali trend je isti, ništa se ne pokreće”, kazala je izvjestiteljica liberalka Susana Solís Pérez (Renew Europe).

U ime Europske pučke stranke Christine Schneider (EPP) je rekla da se mora “proširiti stipendiranje i poticanje talentiranih žena na području STEM-a”, (…) i da se Unija mora pobrinuti da “žene mogu uspješno balansirati posao i karijeru”.

Diana Riba I Giner iz Zelenih (EFA) rekla je da je “ovo izvješće prilika da se ukaže na strukturne prepreke” s kojima se suočavaju žene u, uglavnom muškom, STEM području. Ustvrdila je da rodni stereotipi, neprijateljsko radno i obrazovno okruženje, te izvješća o visokoj razini seksualnog uznemiravanja, sprječavaju žene da ulaze u ta polja te pozvala Komisiju, države članice i obrazovne institucije da poduzmu preventivne i konkretne mjere kako bi se to stanje promijenilo.

Rezolucija usvojena s 546 glasova za, 35 protiv i 100 suzdržanih

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 546 glasova za, 35 protiv i 100 suzdržanih, Europski parlament (EP) poziva države članice da promicanje rodne ravnopravnosti u STEM područjima uključe u svoje akcijske planove i strategije pružajući odgovarajuće poticaje.

Glavni cilj je ukloniti sve prepreke, osobito društveno-kulturne, psihološke i pedagoške, koje ograničavaju interese i izbor žena, stoji u rezoluciji, a iskorjenjivanje rodnih stereotipa, uspostavu transparentne politike plaća, nultu stopa tolerancije za seksualno uznemiravanje i isticanje ženskih uzora trebali bi biti temeljni koraci europskih inicijativa u borbi protiv podzastupljenosti žena.

Od Europske komisije i država EU-a se očekuje da osiguraju ravnopravnu digitalnu uključenost i digitalnu pismenost svim djevojčicama te da ulažu u razvoj vještina nastavnika koji su akteri promjena s obzirom na to da mogu osnažiti položaj učenica u prirodnim znanostima.

Europarlamentarci se zalažu za poboljšanje rodiljnog dopusta, znatno dulji očinski dopust te plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust kojim će se ženama i muškarcima omogućiti slobodno vrijeme za skrb o djeci, kako majka ne bi morala prekinuti karijeru.

EP traži proširenje mogućnosti financiranja na zajmove i vlasnički kapital za poduzetnice u području start-upova i inovacija putem fondova i programa EU-a.

Zastupnici su pozdravili inicijativu Komisije o uspostavljanju Nagrade EU-a za inovatorice koja se svake godine dodjeljuje jednoj Europljanki koja je osnovala uspješno poduzeće i dovela inovaciju na tržište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!