Jaki potresi kod Siska, građani u panici

Vijesti 28. pro 202007:30 > 11:54
Izvor: Siscia.hr

Potres jakosti 5 pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar. Potres u 6,28 sati je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. Osjetio se u cijeloj središnjoj Hrvatskoj.

TIJEK DOGAĐAJA

11:45 “Nakon Domovinskog rata i covida sad nas je pogodio i potres. Mi ovdje danas ne smijemo biti prolaznici, nego moramo ostaviti trag. Državni vrh uvijek dolazi i uvijek su dobrodošli i mi dobro surađujemo sa svim ministarstvima. Očekujem barem nekoliko milijuna sutra na računu da mogu ljudima pokriti crijepove i ostalo. Ne znam ima li država taj novac”, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, dodavši kako očekuje da i Petrinja uđe u zakon o obnovi Zagreba i okolice.

11:42 Nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje. U to su se za boravka u Sisku uvjerili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Osim u Sisku, potres se snažno osjetio i u Petrinji, Glini, Topuskom, Martinskoj vesi i drugim banovinskim i posavskim mjestima, a potres je probudio i Zagrepčane. Sisački građani, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta.

Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

11:27 Nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje. Sisački građani, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta. Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

11:18 Prije četrdesetak minuta ekipa statičara krenula je iz Zagreba prema Sisku i Petrinji.

11:00 U današnjim potresima ozbiljnije je oštećena zgrada gradske uprave u Petrinji.

10:00 Premijer Plenković i predsjednik Milanović su stigli u Sisak, a potom i u Petrinju.

“Strogi centra grada dobio je dosta“, rekao je gradonačelnik Petrinje Dumbović, zadovoljan što je državni vrh obišao grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 6:28 pogodio Petrinju, Sisak i Zagreb.

“Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je grad preživio“, rekao je gradonačelnik Gordanu Jandrokoviću, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

andrej plenković Izvor: N1

9:45 Zamjenik ravnatelja civilne zaštite Damir Trut rekao je za N1 da je prema Petrinji krenulo osam statičara, dodavši kako Stožer civilne zaštite može izdati propusnice onima kojima su stradale kuće.

9:10 U Petrinju i Sisak ide i predsjednik Zoran Milanović. Dolazak predsjednika ispred zgrade Županije u Sisku predviđen je u 10,00 sati, a dolazak u Petrinju oko 11,00 sati, javili su iz ureda predsjednika

8:50 Premijer Andrej Plenković u Vladi je na sastanku s Ines Ivančić, rukovoditeljicom Seizmološke službe. Oko 10 sati ići će u Sisak, a nakon toga, oko 11 sati u Petrinju. S premijerom će biti ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, ministar branitelja Tomo Medved te ministar zdravstva, Vili Beroš.

8:17 “Nastradala je gradska vijećnica, popadale su cigle, žbuka, ima štete. Koliko znam, danas dolaze predsjednik i premijer”, rekao je za N1 gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. “Ljudi su na ulicama, panika je”, kaže. “Ima objekata koji su toliko oštećeni da se građani boje ući u njih. Nastojat ćemo sve ljude koji ne budu mogli spavati u svojim domovima da nađemo rješenja i spasimo ih”.

Predsjednik me nazvao 6.45, rekao je da se čuo s premijerom i da planiraju doći, kazao je Dumbović. Rekao je i da će od Stožera tražiti ukidanje propusnica za građane Petrinje.

8:10 Sezimolog Krešimir Kuk za Novi dan komentirao je današnje potrese.

 

8:05 O potresima u središnjoj Hrvatskoj oglasila se i Civilna zaštita: “Prema podacima Seizmološke službe, 28. prosinca u 06:28 sati na području Petrinje zabilježen je potres magnitude 5.0 po Richteru, Intenzitet VII EMS ljestvice. Prema prvim informacijama, zaprimljene su dojave o oštećenim objektima i vozilima, a za sada nema podataka o ozlijeđenim osobama. Molimo građane da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom.”

7:45 Pojavile su se i snimke potresa.

7:50 Novi potres jakosti 4,7 pogodio je područje između Zagreba i Siska u ponedjeljak ujutro u 7,49 sati, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar.

Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 44 km jugoistočno od Zagreba i 11 km jugozapadno od Siska.

 

 

 

7:41 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se čuo s premijerom i predsjednikom.

7:40 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak ujutro, kratko nakon potresa koji je u 6, 28 sati pogodio i Zagreb, kako nema dojava građana o štetama u glavnom gradu.

Građani su samo javljali da se osjetio potres, nigdje još nije zabilježeno da ima šteta, rekao je Trut u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija, upitan je li potres dodatno oštetio centar Zagreba koji je stradao u potresu 22. ožujka ove godine.

Ipak, Trut je građanima preporučio da se „u ovom trenutku“ odmaknu od zgrada koje su oštećene, kako ne bi pao crijep ili dio zgrade koji je ranije bio oštećen.

Više informacija najavio je za kasnije, kad ih dobije od interventnih službi koje su na terenu.

Više čitajte OVDJE.

7:23 Poruka gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Zagrepčankama i Zagrepčanima: “Drage sugrađanke i dragi sugrađani,
na zagrebačkome području opet smo nažalost osjetili snažno podrhtavanje tla. Na sreću za sada nema informacija o težim posljedicama, a nadam se da će tako i ostati. Međutim, u slučaju bilo kakve potrebe otvorene su besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 putem kojih možete zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Teška je ovo godina za sve nas ali moramo biti zajedno i ne smijemo niti u ovim trenutcima zaboraviti na zdravlje i nevidljivog neprijatelja”.

7:20 Zasad na sustav 112 nema dojava o većim stetama, dojave su o pucanju zidova, pad crijepova, oštećenju automobila.

7:10 Osjetio se popratni potres.  Bio je jačine 1,8

7:08 Zasad nije poznato kakve je štete potres prouzročio. Veliki je broj građana Siska u strahu od novih udara istrčao na ulice.

U cijelom gradu su se oglasili alarmi na automobilima,a prema prvm informacijama u stanovima je pričinio znatne štete, pomicao je i rušio namještaj, slike sa zidova i sl. Prema EMSC-u epicentar potresa jačine 5,2 bio je 13 kilometra jugozapadno od Siska.

6:50 Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, rekao je da u gradu ima štete od potresa. “Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživio. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima”, rekao je Dumbović za N1.

6:30 Prestrašeni građani javljaju kaku su pobjegli iz kuća i stanova.

“Osjetila se strašna tutnjava i onda je zatreslo. Strašno sam se prestrašila”, rekla je građanka Kutine.

Potres je prestravio i Zagrepčane. “Pobjegao sam van iz zgrade, djeca su u šoku još od prošlog potresa”, govori stanovnik Zagreba.

“Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me”, napisao je jedan stanovnik Ivanić-Grada na stranici EMSC.

Komentari

Vaš komentar