Potresne priče starijih: Preživjeli su rat, a onda ih potjerao potres

Vijesti 08. srp 202221:30 > 22:47 2 komentara
Igor Soban/PIXSELL/ilustracija

Dok ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obilazi radove na obnovi Doma za starije osobe u Glini koji je stradao u potresu, naša ekipa obišla je njegove korisnike u "izbjeglištvu" u Topuskom.

Banovina je demografski posve opustušen kraj, u kojem prevladava starije stanovništvo. Kako žive oni koji su smješteni u domovima, provjerio je naš Ranko Stojanac. Njihov je dom sada drugi kat Lječilišta u Topuskom. Preživjeli rat, a onda ih je potjerao potres. Neki veoma stari i još više nemoćni.

Kata Špoljarić plete čarape. “Evo još malo pa će jedna biti godotva. Trebalo mi je dan i pol.”

Adam Hot našem je reporteru otkrio da u domu ima i – simpatiju. Na pitanje hoće li “pasti” ženidba, odgovara kroz smijeh: “Ne vjerujem.”

U ovom malom prostoru 30-ak je socijalnih i zdravstvenih radnika i dvostruko više korisnika.

“Trenutno nam je 59 korisnika smješteno ovdje u Topuskom, toliko smo dobili odlukom stožera mjesta ovdje nakon potresa, i nastavili smo sa svim aktivnostima Doma ovdje u Topuskom”, rekla je Renata Tominović Ceković, ravnateljica Doma za starije osobe Glina.

N1

Za to vrijeme obnavlja im se matični Dom u Glini. Duga je lista čekanja, još veći broj starih i zaboravljenih u Glini i okolici.

“Veći broj ljudi jednostavno ne želi iz svojih dvorišta otići bez obzira na otežane uvjete života u kojima jesu i tu im pomažemo koliko god možemo. Bez države ne možemo, jednostavno, takva je demografska slika u zadnjih 30 godina i od posljedica rata iskreno ovaj grad se još nije oporavio”, kaže gradonačelnik Gline Ivan Janković.

N1

Potres ih je potpuno dotukao. Bude li se Dom obnavljao kao i sve ostalo, bake i djedovi u Topuskom će ostati još godinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare