Vatrogasci objavili ozbiljno upozorenje građanima

Vijesti 18. lis 202209:51 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Tijekom sezone grijanja bilježi se povećan broj požara nastalih na stambenim objektima. Hrvatska vatrogasca zajednica stoga je objavila upozorenje na što bi građani trebali pripaziti kako bi se doprinijelo smanjenju požarnog opterećenja objekata.

U zimskom su razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara, zato je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto, navode vatrogasci.

Nadalje, u svojim savjetima upozoravaju građane da ne ostavljaju punjače uključene u struju nakon što je uređaj napunjen, da vode računa da produžni kabeli moraju biti ispravni, kao i ostali uređaji koji se koriste. Savjetuju i izbjegavanje prekrivanja produžniih kabela tepisima i ostalim tkaninama.

Upozoravaju da se uključeni kućanski aparati ne ostavljaju bez nadzora.

Za sve radove savjetuju da pozivanje ovlaštenih majstora, a vrlo je važno voditi računa i o tome da se upaljače, svijeće i šibice drži izvan dohvata djece.

Ako do požara dođe, trebaju se zatvoriti vrata i prozori kako bi se spriječilo širenje dima i topline, a u slučaju da dođe do zapaljenja ulja napominju da se ono ne smije gasiti vodom.

Istaknuli su i nekoliko stvari koje su važne kako bi u slučaju nužde vatrogasci mogli brzo intervenirati.

“Gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećava se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup. Važno je održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca”, navode vatrogasci dodajući da bi svi trebali znati koji je najbrži put za izlazak iz objekta ako dođe do požara.

“Kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući. Ukoliko primijetite požar probajte ostati što smireniji, nazovite vatrogasce na broj 193 i dajte im što više podataka”, zaključuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!