Povlači se lijek za olakšavanje disanja, Pliva objavila upute pacijentima

Vijesti 20. ožu 202317:52 1 komentar
N1/ILUSTRACIJA

Pliva je objavila da u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode povlači seriju lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml zbog sumnje u neispravnost u kakvoći proizvoda. Preporučuje se da pacijenti lijek vrate u ljekarnu i obrate se svojem liječniku radi nastavka terapije.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja, primjerice u osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima dišnih putova. S tržišta se povlače sljedeće serije predmetnog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322, priopćili su iz Plive.

Iako je moguća neispravnost u kakvoći primijećena samo u pojedinim pakiranjima prilikom provjere dugoročnog stabiliteta, predostrožnosti radi PLIVA Hrvatska d.o.o. poziva sve pacijente koji koriste Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator da lijek prestanu koristiti, da ga vrate u ljekarnu i obrate se svom liječniku radi prilagodbe daljnje terapije.

Na hrvatskom tržištu nema drugih dostupnih lijekova istog sastava i načina primjene, no dostupan je lijek s istom djelatnom tvari (salbutamol) u drugom farmaceutskom obliku (primjerice Ventolin®). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik.

Iz Plive umiruju pacijente koji su prethodno koristili ovaj lijek da nemaju razloga za zabrinutost, a poručili su i da rade na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare