Poznati liječnik upozorava na ozbiljan problem u obiteljskoj medicini

Vijesti 16. lip 202317:13 0 komentara

Liječnik i član zdravstvenog savjeta Mosta Ivan Bekavac bio je gost Newsrooma u kojem je komentirao stanje u hrvatskom zdravstvu.

“Površni promatrač bi rekao da smo riješili problem u zdravstvu, ali pacijenti, građani i zdravstveni djelatnici na svojoj koži ojsećaju urušavanje javnog zdravstvenog sustava iz dana u dan. I manjak volje i interesa da se nešto mijenja. Kao zdravstveni djelatnik, moram reći da se potez ljetnog planiranja odmora definira na početku lipnja. Definira se točan broj ljudi. Tako je već godinama. Imam osjećaj da je ministar ovu uputu dao iz nekih drugih razloga. Sadržajno njegova uputa nije ispravna, on se poziva na odredbe kolektivnog ugovora koje propisuju da se može ograničiti odlazak na godišnji odsmor”, rekao je liječnik Ivan Bekavac.

Navodi da se njegova uputa za godišnje odmore zdravstvenih djelatnika sigurno ne može odnositi na odlazak na redovni godišnji odmor.

“Ona nije niti ispravna niti je legalna, održiva, a i promašena je. Godinu i pol je trajalo razdoblje analiziranja gdje je Državni ured za reviziju uočio sve propuste ministarstva zdravstva. Bitno je reći da se progresivno povećava broj ordinacija obiteljske medicine bez nositelja. Govori se o oko 400 ordinacija koje nemaju liječnika nositelja i barem 250 njih koje nemaju nijednog liječnika”, rekao je liječnik.

Bekavac kaže da 900 tisuća pacijentica nema izabranog ginekologa.

“Broj žena koje nemaju izabranog lijelčnika je prevelik. Svakim danom sve više naših građana ostaje bez primarne zdravstvene zaštite. Izvješće državnog ureda za reviziju nije prvo, ovo je već treće izvješće koje prikazuje potresne i porazne rezultate zdravstva. Ministar Vili Beroš ne poznaje zdravstveni sustav. Rebro ima smještajne kapacitete kao švicarska bolnica, ali ima u pola manje zaposlenih ljudi, a mi s njima pokušavamo provoditi suvremenu zdravstvenu zaštitu”, rekao je.

Liječnik kaže da ispada da zdravlje građana doista nije tema.

“Vidi se da ima kapaciteta u Hrvatskoj provesti reformu, ali ga nema u ministarstvu zdravstva. Beroševa reforma je na dugom štapu, ona je sadržajno ne održiva i nestručna. To je niz floskula koje nisu stručno i sadržajno utemeljene. Bolnice godinama između sebe dogovaraju suradnju kako bi opstale pojedine djelatnosti. Netko drugi mora pokriti 200 zdravstvenih timova koji nedostaju i netko ih i pokriva”, zaključio je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!