Pravni stručnjak: DORH bi trebao objaviti cijelu optužnicu protiv ministara

Vijesti 10. velj 202317:33 0 komentara
N1

Profesor s Pravnog fakulteta Aleksandar Mašavelski gostovao je u Newsroomu u kojem je komentirao mijenjanje Zakona o kaznenom postupku.

“Prema mojim saznanjima u Ministarstvu pravosuđa su u tijeku dvije radne skupine koje će mijenjati Zakon o kaznenom postupku. U glavnoj skupini će biti i sudac Ivan Turudić. Druga radna skupina se odnosi na nasilje nad ženama. Prva će radna skupina u cilju imati širenje ovlasti policije, kako bi mogli imati izjave svjedoka, žrtava i okrivljenika u najranijoj fazi. Izbjegavamo ponavljanje iskaza i bitna nam je vjerodostojnost”, rekao je profesor kaznenog prava Aleksandar Mašavelski.

Navodi kako je bitno i ubrzavanje cijelog postupka.

“Kod lakših kaznenih djela će se revidirati uloga Kaznenog vijeća. Jako je puno pošte u postupcima, bilo bi bolje da to radi sudac koji će kasnije i suditi u tom postupku, a uvest će se i digitalizacija postupka i poboljšavanje prava žrtava. Državno odvjetništvo i dalje policiji nalaže izvide, policija i dalje mora slušati Državno odvjetništvo i oni moraju surađivati. Napustili smo fazu kad smo imali istražnog suca koji je upravljao istragom, državni odvjetnik je i dalje ključni akter”, rekao je te dodao: “Što se tiče istrage, kad se radi o visokoprofiliranim slučajevima, sigurno je da bi državno odvjetništvo trebalo voditi računa o komunikaciji s javnosti, da informacije ne cure van, ali da se ipak izvještava javnost. Kad se podigne optužnica protiv ministara, bilo bi dobro da se cijela optužnica objavi kako bi javnost imala konkretne informacije”.

Mašavelski smatra kako je činjenica da je Državno odvjetništvo u svom izvješću navelo podkapacitiranost.

“Oni imaju neke krupne predmete kojima su zaslijepljeni, recimo Horvatom i ostalim ministrima. Baš zato jer su impresionirani, možda se čak i zalijeću. Natječaj koji je okosnica tog predmeta je bio nezakonit, što je na neki način previđeno. Taj javni poziv je bio za manjine, a onda im to nisu vrednovali. Građani koji su se javili na natječaj nisu dobili mogućnost žalbe, cijeli taj postupak je proveden pod velom tajne”, kazao je.

Za kraj kaže kako bi tu Optužno vijeće trebalo igrati važnu ulogu kako bi se sve isfiltriralo i vidjelo gdje je slabost.

“Taj će se dio morati revidirati jer nema dokaza za optužnicu. U USKOK-u ne žele priznati da imaju malo ljudi, dok u Državnom odvjetništvu to ipak priznaju”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!