Pravo na pobačaj: “Stvari se prelijevaju iz SAD-a, zabrana nije rješenje”

Vijesti 30. lip 202214:45 2 komentara
REUTERS/Megan Jelinger

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović provela je dio svoje diplomatske karijere u SAD-u i dobro poznaje prilike u toj zemlji. Za N1 komentirala je odluku američkog Vrhovnog suda kojom je srušena sudska presuda iz 1973., iz slučaja Roe vs. Wade, koja je desetljećima bila temelj ustavom zajamčenog prava na pobačaj u SAD-u. Pravo na pobačaj će nakon ove odluke Vrhovnog suda biti u nadležnosti pojedine savezne države, ako Kongres odluči ne reagirati na rušenje ove povijesne presude.

“To je rasprava koja nas čeka, stvari se prelijevaju iz SAD-a”, kaže bivša predsjednica na pitanje možemo li i mi uskoro očekivati raspravu o ovom problemu.

vezana vijest

“Kad govorimo o pravima žena, napravili smo nekoliko koraka unazad zahvaljujući pandemiji koja nas je strpala u kuće i redefinirala tradicionalnu ulogu žene i utjecala na ekonomsko i socijalno raslojavanje”, govori bivša predsjednica.

“Pitanje pobačaja je iznimno kompleksno, ne smijemo ući u neku ostrašćenu raspravu, treba biti racionalan i voditi računa o svim aspektima. Uvijek kažem da zabrana pobačja nije rješenje, ali ne može pobačaj biti dostupan ni u toj mjeri da idete na pobačaj kao po neku uslugu. Treba ulagati u obrazovanje, mijenjati stav društva prema djeci iz izvanbračnih zajednica, omogućiti mnogo brže posvajanje djece i raditi na tome da pobačaj ne bude nešto čemu se pristupa jer je dostupan nego da to bude krajnji izlaz”, kaže Grabar-Kitarović.

Rat u Ukrajini

Ukrajinci su pod svoju kontrolu vratili Zmijski otok, koji je važna strateška točka u sukobu s Rusijom. Bivša predsjednica smatra da ovaj sukob neće tako skoro završiti.

“Nadam se da će se postići primirje što je moguće prije. Ne mislim da će se do daljnjega postići neke diplomatsko rješenje. Treba postići mir, ali ne možemo mi Ukrajincima nametati uvjete tog mira. Govorit ćemo o dužem razdoblju, o zamrznutom sukobu koji će imati elemente povremenih napada. Rusija će raditi na tome da dalje osvoji Ukrajinu, a Ukrajina će se pripremati za oslobađanje svog teritorija. Što se tiče NATO-a, NATO ne želi sukob i rat s Rusijom, međutim treba učvrstiti obranu koja je i sredstvo odvraćanja. Prvi put u povijesti NATO šalje obučene jedinice u svoje istočne članice. Moramo paziti da ne eskaliramo. Treba ostaviti prostora za pregovore, ali i čvrsto stajati kod obrane međunarodnog prava”, zaključuje bivša predsjednica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare