Pravosudni dužnosnici traže hitan sastanak s ministarstvom, žele povećanje plaća

Vijesti 10. sij 202416:34 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) u srijedu je poslala Ministarstvu pravosuđa i uprave prijedlog za žurnim sastankom u vezi s plaćama i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika.

O ishodu sastanka će ovisiti daljnje iniciranje aktivnosti ove udruge, stoji u priopćenju državnoodvjetničke udruge koji potpisuje predsjednica Anita Kalajžić inače zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Nastavak razgovora o povećanju plaća u utorak je zatražila i Udruga hrvatskih sudaca ističući da vlada ima tjedan dana za konkretnu ponudu, a u protivnom opet slijedi bijeli štrajk kao u svibnju prošle godine.

UHDD podsjeća da je njihovim predstavnicima na sastanku u studenome 2023. rečeno da će Ministarstvo pravosuđa i uprave nastaviti rad na Izmjenama i dopunama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, nakon što dovrše rad na Zakonu o državnim službenicima.

Budući da je taj zakon stupio na snagu 1. siječnja 2024., UHDD smatra da su se stekli uvjeti za nastavak rada na Zakonu o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika zbog čega je zatraženo žurno održavanje sastanka.

U priopćenju napominju i da je Europska komisija dala preporuku da se nastavi strukturni rad na pitanju plaća pravosudnih dužnosnika kako bi se utvrdili objektivni kriteriji za prilagodbu plaća do kraja 2023.

“UHDD uvažava sve objektivne okolnosti za prolongiranje postupanja po izvješću Europske komisije koje su utjecale da Ministarstvo pravosuđa i uprave ne ispoštuje navedeni rok, kao i nastojanja istog ministarstva u pogledu rješavanja materijalnog statusa državnih službenika, s obzirom da bez rješavanja navedene problematike pravosudni sustav pa tako i Državno odvjetništvo ne može na valjan način obavljati svoju zadaću”, navode u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!