Prćić: Sjetimo se genocida nad Indijancima, plaćalo se par cenata za skalp

Vijesti 23. srp 202213:49 1 komentar
N1

Predstavljajući novi broj popularnoznanstvenog časopisa National Geographic, glavni urednik za Hrvatsku, Hrvoje Prćić, istaknuo je zanimljivu reportažu o domorodačkim nacijama Sjeverne Amerike koje traže da im se vrati suverenitet.

“To što se dogodio s Indijancima u Sjevernoj Americi je jedan od najvećih genocida u povijesti. Mi Europljani smo se doselili tamo pa smo krenuli s tim. Poslije je to nastavila Amerika, pa Kanada – kad su postale države. Pravo je čudo kako su Indijanci uopće preživjeli”, rekao je Hrvoje Prćić.

Indijancima je oduzeta zemlja, donijeli smo im zaraze, selili smo ih na mjesta gdje nema hrane…

“Na primjer, par centi se plaćao skalp nekog Indijanca. Genocid nad Indijancima je nešto nezabilježeno u povijesti. Danas kada smo malo evoluirali, trebamo nešto učiniti da im vratimo nešto od njihovog suvereniteta. Strpljivo rade na tome.

Možemo puno toga naučiti od Indijanaca

Oni su uspjeli sačuvati zajednice. Neke rezervate su im dali – pa oduzeti. Oni žele živjeti u suglasju s prirodom, to je njihova duhovna misija. Sjetite se pisma poglavice iz Seattlea. Koristili su vatru da bi spriječili velike požare, nešto slično kao aboridžini u Australiji. Održivi su. Sačuvali su autohtone sorte. Oni su kulturno politički fenomen. Ovom reportažom želimo ukazati na to. I papa Franjo odlazi u Kanadu da bi molio za oprost zbog svega što se dogodilo kanadskim Indijancima pod partonatom Crkve. Možemo puno toga naučiti od Indijanaca”, zaključio je Hrvoje Prćić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare