Hrvatska udruga banaka: Sve radi i sve je po planu

Vijesti 02. sij 202311:03 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Tamara Perko, predsjednica Hrvatske udruge banaka, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala uvođenje eura kao i kako su se banke prilagodile novoj valuti.

“Sve radi i sve je po planu. Sve ono što je bilo planirano da proradi – radi, kreditne kartice, debitne kartice, kod velike većine banaka i mobilno bankarstvo. Negdje još čekamo, ali bit će to danas tijekom dana. U poslijepodnevnim satima bi trebalo apsolutno sve raditi”, rekla je Perko.

Dodala je da su u novogodišnjoj noći pratili kako su kod banaka tekle migracije. “Sve je išlo po planu i kod nekih banaka i bolje od plana. Nije bilo nekih većih poteškoća”, rekla je Perko.

“Sam proces prelaska kune na euro je bio jedan od najzahtjevnijih procesa u bankarstvu, ako ne i najzahtjevniji. Sve su banke radile na tome da prođe što bezbolnije i da djelatnici budu educirani i da sve dalje ide svojim tijekom”, rekla je.

Upitana mogu li se sada očekivati niže kamate na kredite, Perko je rekla da se u obzir treba uzeti cijela situacija.

“Zbog ulaska u eurozonu sigurno će se smanjivati kamate, ali postoji i rast kamatnih stopa u okruženju pa možemo reći da će rast kamatnih stopa biti blaži u odnosu na rast kamatnih stopa zemalja u eurozoni i niži u odnosu na zemlje u kojima nije uveden euro”, rekla je Perko, dodavši da će se na tome najbolje vidjeti sve prednosti europske valute.

Što se samog rasta kamata, predsjednica HUB-a rekla je da na to utječe puno makroekonomskih faktora te da je Europska središnja banka najavila da će i dalje nastaviti s njihovim rastom.

Govoreći o ponašanju ljudi s dolaskom nove valute, Perko je rekla da će ona u početku vjerojatno utjecati na ponašanje.

“U početku će se činiti da sve manje košta jer je manji broj, ali s vremenom, kad se prilagodimo, pretpostavljam da ćemo se ipak vratiti na staro. Moja pretpostavka je da ćemo ipak malo više trošiti imajući pretpostavku da to manje košta”, rekla je Perko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!