Predsjednica liječničkog sindikata otkrila kako Plenković može spriječiti štrajk

Vijesti 03. tra 202318:36 0 komentara
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović Čaić, gostovala je u Dnevniku N1 gdje je komentirala najavljeni štrajk liječnika.

Čulinović Čaić se osvrnula na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša nakon sjednice HDZ-a kada je rekao da će se premijer Andrej Plenković uključiti kad se završe njegovi razgovori s liječnicima, ali i da će Vlada poslati odluku o štrajku na sud ako ju bude smatrala neopravdanom.

“Sve što poduzimamo, na što ukazujemo, ide u interesu čuvanja zdravstvenog sustava i da ljudima pružimo pomoć. U kolovozu je ministar dao određene rokove, a koji bi doprinijeli čuvanju liječnika i njihovom ostanku u Hrvatskoj, rekla je.

“U središtu sustava mora biti pacijent, ali ako nemate liječnika koji će ih liječiti onda kako ih to čuvamo”, dodala je.

“Nemamo vremena jer dok se mi raspravljamo naši mladi odlaze u inozemstvo i u privatne klinike. Stariji kolege odlaze u prijevremene mirovine jer ne mogu više to gledati”, napominje Čulinović Čaić.

O današnjem sastanku s ministrom Berošem kaže da su oni uvijek spremni za razgovor. “Mislimo da je to problem u kojem treba racionalno postupati. Nismo mi ludi za štrajkom, ali mislimo ako još jednom ukažemo na problem da će možda premijer shvatiti da je na njemu potez. Zašto? I danas nam je ministar rekao da procedura o donošenju odluka ovisi o stavovima nekoliko ministarstava i da je i on slao požurnice na koje nije bilo odgovora. To očito treba napraviti nerko tko je nadređen svima njima, a to je premijer”, objasnila je.

“Odluku o pokretanju štrajka donosi skupština HLS i oni odlučuju kada će biti štrajk i kako će biti proveden. O tome svi trebaju glasati i usuglasiti se. Moramo poštivati proceduru jer ne možemo odrediti štrajk od danas do sutra. Osobnu mislim da ima vremena i da ministar i premijer to mogu riješiti ako žele. To je u interesu pacijenata”, rekla je.

“Premijer mora napraviti ono što je više puta dokazao da može, a to je donošenje uredbe i stavljanje nje na sjednicu Vlade. to smo vidjeli mnogo puta kad su se stvari preko noći riješile”, zaključila je Čulinović Čaić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!