Beroš se sastao s liječnicima: “Ako ne dobiju rokove, vjerojatno slijedi štrajk”

Vijesti 03. tra 202307:39 > 14:35 1 komentar
N1

Nakon što održani prosvjed liječnika nije urodio plodom, u liječničkim krugovima počelo se glasno najavljivati i štrajk. Zbog sve većeg nezadovoljstva zaposlenih u zdravstvu ministar zdravstva Vili Beroš je održao u ponedjeljak sastanak s krovnim liječničkim udrugama.

Nakon sastanka Vili Beroš je rekao da su udruge inzistirale na određivanju rokova, no to danas nije mogao.

“Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima zahtjevno je pa je teško govoriti o rokovima. Nakon dodatnih konzultacija ću razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova. Imamo jasno viđenje unaprijeđenja sustava i tu nema puno razilaženja”, rekao je Beroš.

“Dvojba je bila oko rokova i tu smo, priznajem, poskliznuli”, dodao je.

“Osobno mislim da su izazovi veliki i treba određeni zakon koji će sagledati sve okolnosti. Razgovor je bio konstruktivan i bolji nego zadnji put”, istaknuo je. “Koji tjedan i koji mjesec nikome ne bi trebao biti problem. Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk, a ja ću pitati je li to legalno.”

“Nakon donesenog zakona, 922 raspisane specijalizacije, kad netko kaže da nema pomaka…”, rekao je Beroš dodajući da neće ništa obećavati, a je ponovio da se radi o tjednima.

Renata Čulinović Čaić iz HLS-a nakon sastanka je rekla da nisu čuli ništa od onoga što nisu čuli na ranijim sastancima. “Ministar je na početku apsolutno odbio da će biti riječ o datumima, a onda je rekao da će se savjetovati s Vladom. Ministar je jasno rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje zbog čega smo tražili uključivanje premijera. Dobru volju smo pokazali, ništa novo nismo čuli. Sad, kad smo spomenuli nekoliko zahtjeva, sad se odjednom aktivno govori da to treba ispraviti. Djela, a ne riječi!”

O štrajku će odlučiti do kraja tjedna, istaknula je dodajući: “S obzirom na to što smo čuli, drugo nam ne preostaje. Ako ministar misli da je štrajk zakonski upitan, neka provjeri je li je ili nije”, rekla je Čulinović Čaić.

Krešimir Luetić je rekao da je zadnji prosvjed najbolji poziv premijeru na sastanak. “Kolegica je većinu rekla. Želimo biti konstruktivni, ali izostaju djela, a ovaj put izostaju i rokovi”, rekao je. Istaknuo je da ništa novo nisu čuli.

Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a komentirala je Beroševu izjavu da je pomak to što je trenutno preko 900 osoba na specijaliziciji. “Prema demografskom atlasu Hrvatske na današnji dan je na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. Nažalost, nisam čula ništa što bi pomoglo da se interes za našu granu medicine poveća”, rekla je i dodala:

“Trenutno primarna zdravstvena zaštita je u kadrovskom propadanju. Budućnost ovisi o Vladi, prvenstveno premijeru.”

Zanimljiva izjava ministra

Za kraj, naš novinar Domagoj Novokmet izdvojio je jednu zanimljivu izjavu ministra na današnjoj pressici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare