Predsjednica sindikata o incidentu u zagrebačkoj srednjoj školi: “Poruka je – udari nastavnika, nema veze!”

O nasilju u hrvatskim školama u N1 Newsnightu je s Ilijom Jandrićem razgovarala Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Zagrebačka policija potvrdila je da je uhitila 61-godišnjeg profesora srednje škole u Zagrebu koji se u petak potukao s jednim učenikom.

Taj dan zatražena je intervencija u školi, a ubrzo je utvrđeno da je profesor tijekom nastave ozlijedio dvojicu učenika. Obojici je odmah pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. Nije bilo potrebe da ih se hospitalizira, objavila je policija. Profesor je isti dan uhićen, a doznajemo da mu je na zahtjev tužiteljstva određen istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo.

Zašto učenici nisu dobili pedagoške mjere?

“Profesor koji je provociran na svom radnom mjestu i branio se u situaciji u kojoj su se učenici naguravali s njim, za Božić ove godine je u pritvoru, i to u Remetincu, kao da je izvukao nož ili pištolj na tog učenika. Cijela nemila situacija se događala jednu minutu, a zanimljivo je i koliko stvari je isplivalo naknadno, poput teze da je nastavnik bio u alkoholiziranom stanju. O tome nemamo potvrdu policije”, kazala je Lovrić.

“Puno toga bi se trebalo istražiti. Prva reakcija ravnateljice je bio otkaz. Profesor nije ni suspendiran prije utvrde činjeničnog stanja. Jedino se snimka vidi, a da nema snimke tko zna bi li itko povjerovao nastavniku da se on brani dok ga napadaju. On udara njih, ali nisam sigurna da bi itko tko je na radnom mjestu napadnut imao drugačiju reakciju. Reakcija ravnateljice koja kaže da učenici neće dobiti sankciju je zastrašujuća. Ti učenici se koriste mobitelom, provociraju situaciju, napastuju nastavnika na radnom mjestu i nakon svega viđenoga, utvrđeno je da učenicima ne trebaju pedagoške mjere”, dodala je.

“Udari nastavnika i nema veze…”

Komora socijalnih pedagoga upozorava da je u strukovnim školama znatno veći udio mladih s izraženim problemima u ponašanju.

Lovrić ističe kako je posebno zabrinjavajuće što nastavnici nemaju podršku ni od Ministarstva ni od pedagoške stručne službe škole. Često, ako se obrate s problemima, profesorima se kaže da nemaju odgovarajući autoritet ili nisu za u razred.

Nadalje, ističe da ova situacija služi kao dokaz da je sustav zakazao na svim razinama ukoliko se ponašanje učenika ne dovodi u problem. Smatra da ovo ne može biti izoliran slučaj te izražava sumnje u provođenje nadzora nad učenicima i nastavnikom od strane ravnatelja, što je uobičajena praksa kako bi se preventivno djelovalo na slične situacije u budućnosti.

“Ovo nije samo problem nastavnik – učenik. Tri su osnovna stožera svakog obrazovnog procesa: nastavnik, roditelj i učenik. Radili smo istraživanje zajedno s Filozofskim fakultetom u kojem je pokazano da je svaki treći nastavnik verbalno ili fizički napadnut u zadnjih godinu dana od strane roditelja. Imamo čitav niz incidentnih situacija i sustav ne odgovara. Ne daje potporu nastavniku u vidu edukacija, ne radi radionice s roditeljima. Mi smo negdje izgubili povjerenje i pouzdanje između nastavnika, roditelja i učenika. Sada su se roditelji, linijom manjeg otpora, udružili protiv nastavnika”, objasnila je.

“Poruka ovog slučaja je: dokle god se možeš zabavljati na satu, udari nastavnika…nema veze”, dodala je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.