Predsjednik Crne Gore u ponedjeljak stiže u prvi posjet Hrvatskoj

Vijesti 03. ruj 202317:04 0 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Predsjednik Zoran Milanović prima u ponedjeljak crnogorskog predsjednik Jakova Milatovića, a glavne teme razgovora će biti rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje te niz ostalih tema, od položaja Hrvata do EU-a i NATO-a, priopćio je u nedjelju Ured predsjednika.

Ovo je prvi posjet predsjednika Milatovića Hrvatskoj nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Europske unije koju će predsjednik Milatović službeno posjetiti.

“Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, saveznička suradnja u okviru NATO-a te politička situacija u jugoistočnoj Europi glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali razgovarati”, dodaje se u priopćenju.

Osim sastanka s predsjednikom države, Milatović će se tijekom dvodnevnog službenog boravka u Zagrebu sastati i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku “europskom putu Crne Gore”, govoreći kako je “Crnoj Gori mjesto u EU i da je dobro što je Crna Gora u NATO-u”.

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na europskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU-om koji su započeli 2012. godine, stoji u priopćenju. Prema službenim podacima u Crnoj Gori živi oko 6000 Hrvata, dok procjene govore o deset tisuća.

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Krovna udruga crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Tivtu.

Robna razmjena između dviju država u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 milijuna eura ili 32 posto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni.

Hrvatske tvrtke značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!