“Predsjednik je Banožića uzeo kao metu gdje on može projicirati svoju važnost”

Vijesti 21. sij 202216:54 > 19:20 1 komentar

Višeslav Raos, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u Newsroomu je komentirao dnevnopolitičke aktualnosti u zemlji.

Nakon što se pod lupom javnosti našao zbog munjevite obnove stana koji koristi u središtu Zagreba, otkriveno je i da je šef premijerova ureda prijavio prebivalište na Dugom otoku. Premijer Andrej Plenković slučaj  Zvonimira Frke Petešića pokušava eliminirati iz javnosti.

“Premijer i inače ima pristup temama i postavljanju prioriteta komuniciranja o nekim temama na način da kada on procjeni da nešto njemu nije važno ili smatra da ‘mediji previše napuhuju’, on pokušava usmjeravati stvari drugdje. Međutim, ovo pitanje je veoma važno. Kada ste javni dužnosnik morate prihvatiti i da mediji i javnost imaju veći uvid u vašu privatnost zato što se radi o javnim resursima…

N1

Morate odgovorno upravljati resursima i točno izvješćivati javnost. U suvremenoj demokraciji ne možete si politički dopustiti da obmanjujete ili iznosite krive informacije”, komentirao je slučaj šefa ureda premijera s komunikacijskog aspekta.

VEZANE VIJESTI

Potres u Zagrebu, manjkava i spora obnova te popis stanovništva ukazuju na muljanja s prebivalištima, nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i da se kod nas nejednako zakonski postupa prema različitim osobama, istaknuo je Višeslav Raos. “Nejednako postupanje – to je korijen problema zašto, institucionalno gledano, nismo do kraja konsolidirani kao demokracija”, dodao je.

“Ako bude sječa glava, bit će na način da se ne može ukazivati prstom tko je zbog čega odletio”

Kaže da je izglednije da Frka Petešić, Banožić i Horvat sami odu. “Ne želi da se stekne dojam da su mu mediji ili oporba nametnuli, zadržava dinamiku procesa u svojim rukama. Uvijek mogu reći dovodimo nove, svježe ljude. Ako jednu osobu maknete ispada da ste bili iznuđeni nekoga tražiti da vam stavi mandat na raspolaganje. Horvat nije jedina odgovorna osoba za obnovu, ali je ključna. Kod nas se otkriva institucionalna tromost i trebalo bi nas potaknuti na razmišljanje. Ako bude sječa glava, bit će na način da se ne može ukazivati prstom tko je zbog čega odletio”, prokomentirao je.

Što se tiče novca za obnovu iz Bruxellesa, premijer se, kao i ostali akteri, vjerojatno nada da se proces može spasiti, a ako se sredstva ne mogu sva izvući, da se bar može izvući sve ono što je moguće. Vjerojatno ćemo tek u kasno proljeće vidjeti rasplet te kadrovske priče, kaže Raos.

“Banožić možda ima komunikacijski problem”

Vojska je institucija kojoj građani vjeruju, istaknuo je.

Problem ministra Banožića nije samo predsjednik, smatra Raos. “Sukobi koji se događaju oko njega možda govore da on ima komunikacijski problem, problem prihvaćanja ljudi iz oružanih snaga, pa se posredno prelama preko njega. Predsjednik ga je uzeo kao metu gdje on može projicirati sebe, svoju važnost, kontrirati premijeru i zapravo predsjednik profitira iz toga što je opozicija relativno slaba i fragmentirana”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.