Predsjednik uzgajivača svinja poslao poruku prosvjednicima: “To bi sada bio najveći rizik”

Vijesti 02. pro 202310:04 0 komentara

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Damir Jagić, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao prosvjed svinjogojaca.

Jagić kaže kako je svaki sastanak i razgovor mora uroditi plodom. “Morate biti spremni na kompromise. Velik dio prijedloga je Ministarstvo spremno ispuniti. Ostala je ta svinjokolja zbog koje su se prosvjednici digli. Treba se strpjeti još dva tjedna pa da se oslobodimo afričke svinjske kuge. To je nepredvidiv virus koji je ušao i u veće farme, moderne, sa svim bio-sigurnosnim mjerama”, rekao je.

“Blizu smo cilja da se taj problem riješi jer je dinamika pojavljivanja kuge na terenu osjetno pala i sada je najveći rizik da se dopusti to klanje po dvorištima jer bi se bolest opet mogla proširiti”, dodao je.

Kaže da razumije ljude jer su bili stjerani pred zid. “Imali ste svinje koje morate svaki dan hraniti, a s druge strane je država donijela zakon da se ne smije prometovati s njima. Usko grlo su bile klaonice koja se trebale biti angažirane da se to što prije pokupi s terena. Bilo je i ubijanja zdravih svinja jer ljudi nisu imali mogućnosti. Vi imate troškove, tako da je bilo i toga”, naveo je Jagić.

“Ovo je jedan atak na nas, na državu, na svinjogojce, gdje smo napadnuti od strane virusa i svi se moramo angažirati da se riješimo toga”, ustvrdio je.

Dodao je kako oni zastupaju jedan dio ozbiljnih proizvođača. “Bolest je prisutna i najgore je što se teško uočavaju znakovi, i kada ih uočite veće je gotovo. Razumijem ja prosvjednike, ali moramo biti oprezni. Na početku je bilo grešaka, od strane ministarstva, proizvođača i ostalih”, rekao je. +

Kazao je da je Hrvatska samodostatna sa svinjskim mesom s oko 50 posto, a da Vukovarsko-srijemska županija čini gotovo 50 posto te proizvodnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!