Plenković otkrio iznos covid dodatka: “Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika”

Vijesti 12. tra 202108:01 > 11:10 9 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Nakon sastanka objavio je kolike će covid dodatke dobiti umirovljenici.

“Vodili smo zajedničke razgovore o tome kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina u našem društvu, a to su naši umirovljenici”, kazao je premijer Plenković nakon sastanka.

“Imamo 17 tisuća više umirovljenika ove godine, nego što je bilo prošle. Mi smo povećali prosječno mirovine za 13,5 posto. Kad tome dodamo da smo vodili računa o onima koji imaju najniže mirovine, onda se njima mirovina povećala za još tri posto”, dodao je.

Nekoliko kategorija umirovljenika

“Kroz zajedničke razgovore došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo jednokratno isplatili umirovljenicima dodatak. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupno primanja do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna, da se onima kojima je iznos mirovine od 1500-2000 kuna isplati jednokratno 900 kuna. Da se onima kojima je iznos od 2000-3000 kuna isplati 600 kuna i konačno onima kojima je iznos mirovine između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna”, rekao je premijer.

Dodatak je neoporeziv

“Ovo jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja. Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna”, dodao je.

Isplata 30. travnja

Pretpostavljeni datum početka isplate je 30. travnja, rekao je ministar Aladrović.

Na pitanje zašto se čekalo da se s isplatom krene sada prije lokalnih izbora, premijer je rekao: “Ne kupujemo glasove umirovljenika ovime. O ovome dugo razgovaramo. Po toj logici Vlada kupuje glasove 680.000 radnika godinu dana kojima je isplaćen novac zbog korone.

Ovo je odgovoran potez Vlade. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije”, napomenuo je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare