Plenković: Mijenjamo zakone, curenje informacija iz spisa bit će kazneno djelo

Vijesti 13. velj 202318:49 > 19:14 5 komentara
N1

U Zagrebu je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Izjavu je nakon sjednice dao predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković.

Plenković je novinarima otkrio o čemu se razgovaralo na sjednici, s posebnim naglaskom na svjedočenje na sudu oko slučaja Bezuk. Rekao je kako činjenice koje su znali “nisu doturali medijima”, poput nekih drugih te da je to postao “sport broj jedan u zadnje vrijeme”.

Plenković kaže kako ga nije impresioniralo to što oporba traži ostavku glavne ržavne odvjetnice. “Očita je sprega pojedinih distributera informacija iz kaznenih predmeta s nekim zastupnicima. Ovo me u političkom smislu baš jako podsjeća na slovenski scenarij prije izbora”, kaže Plenković dodajući da je pitanje konteksta. “Dali smo mišljenje na izvješće o radu DORH-a, ono ima niz opravdanih zamjerki na rad DORH-a sa sugestijama kako da se ono poboljša. To radimo kontinuirano, ono što je zakonito je dobro, ono što nije zakonito, nije dobro”, kaže. “Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta”, kaže Plenković koji smatra da se “koriste neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice”.

Nije, kaže, gledao raspravu, ali smatra da je glavna državna odvjetnica sve sama objasnila. Na pitanje je li grubo pogriješila kada OLAF i EPPO nije obavijestila o onome što se događalo u slučaju Žalac. “Vi se morate malo bolje informirati o tome tko koga informira. … Ja nemam nikakvih saznanja o tome tko, kome, kada, što komunicira”, kaže Plenković.

“Imamo oporbu koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost Vlade.”

“Vlada je dala svoj stav o izvješću DORH-a”, kaže premijer rezolutno na daljnja pitanja o toj temi. “Jedini tko ovdje ne radi pritisak na DORH su Vlada i vladajuća stranka. Pritisak se odvija kroz medije, od određenih dužnosnika… Oni pokazuju kako bi se ponašali da su na vlasti”, govori dodajući kako je to “taj balon u kojemu ćemo živjeti godinu i pol dana do izbora”.

“Poznato je da vapimo za prijedlozima Mosta”, kaže o prijedlogu da se razriješi glavna državna odvjetnica koji je došao od zastupnika Mosta.

Slučaj Zambija

Osmero hrvatskih državljana sutra ponovno ide pred zambijski sud.

“Tu je stvar vrlo jasna, hrvatska država brine o svojim državljanima. Imali smo prisutnog konzularnog predstvnika, u Ndoli je bio i hrvatski veleposlanik, aktivnosti se provode na razini MVEP-a, svu pravnu pomoć koju možemo nastavit ćemo davati”, kaže.

Pravobraniteljica je kazneno prijavila Ivana Pernara. “To je njena prijava, nije naša”, kaže.

“Sve će se vidjeti u daljnjem postupku”, kaže Plenković na pitanja o državljanstvu djece.

Što se tiče kaznenog djela koje im se stavlja na teret, Plenković kaže da je to nepromijenjeno.

“Vidim enorman rast govora mržnje, ovo je samo jedna manifestacija. Ako je netko žrtva govora mržnje to sam ja. Živimo u beskrupuloznom ozračju gdje svatko može vrijeđati svakoga kako god hoće”, kaže Plenković vraćajući se na slučaj Bezuk i govoreći kako je taj “momak došao tamo jer mu je netko godinama usađivao mržnju, agresiju”. Plenković je prozvao i Domovinski pokret da relativizira taj čin. “Svaki govor mržnje pa i ovaj sada, dovodi do toga da djecu koja su ranije posvojena iz afričkih zemalja netko vrijeđa. … To je ozračje u kojemu danas živimo, to nije normalno”, kaže dodajući da mu se čini kako u slučaju hrvatskih državljana nije bilo nikakve namjere za trgovinu djecom nego se radi o ljudima koji nisu mogli imati djecu pa su htjeli na ovaj način posvojiti. Plenković kaže kako je pitanje je li bilo sve procesno ispravno. “Kad se problem dogodio, država se angažirala”, kaže naglašavajući da su ti ljudi “dolje” otišli bez  da su kontaktirali ijedno državno tijelo.

“Naša diplomatska služba svakodnevno vodi računa o njima. Nije ih diplomacija poslala dolje”, kaže Plenković dodajući da će promijenti ZKP i KZ da se ne bi događalo da informacije iz spisa izlaze van i čine političke probleme jer će to biti kazneno djelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.