Pregled priče s Frkom Petešićem: Jutros odbio odgovarati na pitanja s N1

Vijesti 31. sij 202215:01 > 15:55 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

Priča s Frkom Petešićem te Državnim nekretninama nastavlja se i dalje.

Jutros je predstojnika ureda premijera sniminila naša reporterka Katarina Bečić. Na pitanja nije želio odgovarati, kaže, “Sve je već odgovoreno”. A što se točno događalo posljednjih dana i kako je priča s Frkom Petešićem krenula?

Nacional: Šefu Plenkovićevog ureda u rekordnom roku obnovljen stan

Sve je počelo 18. siječnja kada je u tjedniku Nacional objavljen tekst o tome kako je stan Frke Petešića, koji je u vlasništvu države, ekspresno obnovljen. Radi se o stanu od 96 kvadrata u samom centru Zagreba, točnije, u Jurišićevoj.

Nacional je tada objavio: “Već 5. svibnja 2020., oko mjesec i pol nakon potresa, sklopljen je ugovor po provedenoj jednostavnoj nabavi za sanaciju stana u kojem živi Frka-Petešić na iznos od 123.572 kune, a mjesec i pol dana nakon toga, 25. lipnja 2020., i ugovor na iznos od 32.065 kuna”.

Glasnogovornik vlade Marko Milić Nacionalu je rekao da “Frka-Petešić nije upoznat s visinom troškova obnove niti je sudjelovao u procesu obnove zgrade i stana, što su vodili zajednica vlasnika i Državne nekretnine”.

VEZANE VIJESTI

Javili su se i Frkini susjedi

Viktorija Ćurić, jedna od suvlasnica u Jurišićevoj ulici u Zagrebu gdje se nalazi stan kojim se koristi predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, a koja je okupila sve susjede i pokrenula obnovu, za N1 je rekla kako on od države neće dobiti ni kune.

“Tako je. Ništa nećemo dobiti od države. Mi smo dobili za hitne sanacije kao i svi u Zagrebu 87.000 kuna, a i za te novce sam doslovce krv prolila jer sam imala bar deset puta sastanke, slana je iz Fonda inspekcija i inženjeri da provjere jesmo li sanirali dimnjake. Unatoč tome što je bilo sve javno, sve je bilo ping-pong.”

“Nije točno da očekujemo refundaciju od države”, dodala je: “Prvo smo dobili žutu naljepnicu. Kad smo izveli hitne sanacije i riješili dimnjake, dobili smo zelenu naljepnicu. No vidjela sam da je zgrada načeta i u velikoj većini zgrada sa zelenom naljepnicom treba napraviti više od toga nego što oni misle.”

Stanari se oslonili na jednu tvrtku, a Frka Petešić je preko Državnih nekretnina našao drugog izvođača.

Obuljen-Koržinek: Laž je da je netko preko reda obnovio stan Frke Petešića

“Ja sam zaista zgrožena ovime što se događa od jutros, pa hajdemo objasniti građanima čemu se radi. Isti tjednik koji je danas objavio senzacionalistički članak je u travnju 2021. godine istaknuo kao dobar primjer samoobnove. Dakle stanari su se složili da idu u obnovu, podigli su kredit i sufinancirali tu obnovu. Suvlasnik jednog od stana u toj zgradi nije gospodin Frka Petešić nego Državne nekretnine i one su kao i svaki suvlasnik sudjelovale u obnovi tog stana”, stala je u obranu Frke Petešića 18. siječnja.

“Nisu to pokrenule Državne nekretnine za taj jedan stan, nego su se svi suvlasnici dogovorili da obnavljaju svoju zgradu i u okviru te obnove je obnovljen i taj stan”, dodala je.

Oglasio se i premijer Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio da je predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić stan stekao kao i svi ostali državni dužnosnici te da predstojnik nema nikakve poveznice s imenovanjem Ilije Želalića veleposlanikom u Maroku.

“Frka Petešić je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, on je državni dužnosnik, po važećim pravilnicima ima pravo na stan dok je na toj dužnosti. Dolazi s mandata veleposlanika RH u Maroku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao moj predstojnik. U tom trenutku on stječe pravo na stan kao što ga imaju svi drugi dužnosnici. On nije iz Zagreba, rođen je u Francuskoj, nema stan svoj u Zagrebu, ima ista prava kao drugi. Točka”, rekao je novinarima Plenković.

Milanović: Frka Petešić je Zagrepčanin, čovjek parazitira na našoj grbači

I predsjednik Zoran Milanović komentirao je slučaj dodjele državnog stana predstojniku Ureda premijera Zvonimira Frke-Petešića.

“Čovjek parazitira na našoj grbači, na našoj grbači. To je kazneno djelo s vrlo visokom svijesti o tom djelu. On ovdje prebiva glavom, bradom i lisnicom. Frka je Zagrepčanin i ovo što je napravio je nevjerojatno”, kaže Milanović.

Na pitanje novinara gdje će se on prijaviti, Milanović kaže: “Razmatrao sam Senj, tamo je na groblju dosta mojih, neki su i u moru, Glavice, Sinj, konjska ergela, mogu se i među konje prijaviti.”

Frka Petešić: Prostak s Pantovčaka

Na takav istup predsjednika odgovorio je sam Frka Petešić:

“Milanović izgovara prostačke uvrede, konstruira i lažno optužuje s namjerom da prikrije vlastite skandale, te da osobitu političku štetu radi Hrvatskoj na međunarodnoj razini te da se preko njega obračunava s Vladom.

Valjda misli da se tako dobiva na rejtingu. Hrvatska javnost zapljusnuta je takvom vrstom retorike i to je strašno. Tvrdi da ‘nemam veze s Dugim otokom osim što mi je otamo baba’. Istina je da osim što su svi moji preci iz Sali, to su bili i moje pokojne none i didovi, koji su po svojoj kulturi i pristojnosti bili nedostižne kategorije za prostaka s Pantovčaka”, rekao je Frka Petešić.

Raspudić: Poštenog dečka iz Pariza iskvarilo je društvo iz HDZ-a

U današnjem gostovanju u N1 Studiju uživo, Nino Raspudić je kratko komentirao i priču oko Frke Petešića i Državnik nekretnina. Kaže kako se upotreba državnim prostora mora bolje regulirati, ali ne krivi Frku Petešića:

“Meni se čak čini da to nije bila inicijativa Frke Petešića nego su ga HDZ-ovi šibicari uvukli na to. Mora on znati u kakvo društvo ulazi. Poštenog dečka iz Pariza iskvarilo društvo”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare