“Premijer odlučuje koliku će plaću netko imati, kako će živjeti… Zastrašujuće”

Vijesti 03. svi 202316:48 1 komentar
N1

Davorko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata, u Newsroomu je govorio o valu nezadovoljnih radnika, prosvjedima koje organiziraju, kao i sve glasnijim najavama štrajkova.

Referirajući se na posljednje najave da će i suci vjerojatno u štrajk, po prvi put u hrvatskoj povijesti, Vidović je rekao: “Ovo je vrlo zakonito, očekivano ponašanje i to je direktna posljedica te ‘puš-politike na kojoj počiva, autokratske politike, gdje se želi državom upravljati na provizoran način.”

Kritizirao je i upravljanje državom po principu samovolje Andreja Plenkovića.

“Čak ni Vlada, nego premijer je ta jedna osoba koja odlučuje koliku će plaću netko imati, kako će živjeti, kako će odgajati svoju djecu, hraniti i tako dalje. To su zastrašujuće poruke”, rekao je Vidović.

Derogirano kolektivno pregovaranje

Govoreći o načinu na koji su liječnici dogovorili povišice, Vidović je kazao:

“Štošta je napravljeno s tim popustom koji se dogodio na jedan krajnje nezakonit način. Potpuno je derogirano kolektivno pregovaranje, derogirani su svi načini na koje se pregovara u uređenim zemljama o plaćama. Sada je logično za očekivati ako imamo adresu na koju se pokuca i dovoljno dobro pritisne, para ima, tu ćemo i pokucati. Bilo je pitanje trenutka kada će se to dogoditi. To govori o nesagledivim posljedicama razaranja sustava kolektivnog pregovaranja koje je ionako bilo slabašno.”

Najavu povećanja plaća svima od 1. siječnja Vidović vidi kao “jedan balon, spin, koji sigurno ima svoju funkciju da se baš u ovom trenutku pušta”.

Vjeruje i da je puštanje takvih spinova povezano s aktualnim pritiscima.

“Sigurno ima veze i s tim. Teško je govoriti što će se zapravo dogoditi s plaćama. Hrvatske su plaće među najmizernijim u Europskoj uniji. Naša satnica je prije 15 godina bila 9,8 eura, a sada je 11,2 eura. Prije 15 godina iza nas je bilo 7 država, a sada su samo 3 iza nas. Realno, plaće padaju kada se uspoređuje s drugim zemljama”, istaknuo je Vidović.

Govoreći o potencijalnim problemima koje donosi povećanje plaća nauštrb smanjenja mirovinskih doprinosa, Vidović je izrazio zabrinutost.

“To je licemjerje. Sada ćemo iz ovog džepa izvaditi i dat ćemo vam jer računamo na još jedan mandat dok smo na vlasti, a što će biti kada budete stari – briga nas je. To su zastrašujuće poruke”, poručuje Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare