Premijer sutra prvi put ide u Brezovicu. Hajdaš Dončić: Zanimljivo

Vijesti 21. lip 202109:32 > 10:44 1 komentar
N1

Dan antifašističke borbe i sutra će se obilježiti u šumi Brezovica pokraj Siska, gdje su 22. lipnja 1941. hrvatski antifašisti osnovali Prvi sisački partizanski odred na području tadašnje Jugoslavije. U utorak je 80. godišnjica, a prvi puta će doći i premijer Andrej Plenković.

“Grupe hrabrih ljudi oduprijele su se fašizmu u Hrvatskoj i u Europi kao jednom ultimativnom zlu. Tu je i hrvatska uloga u narodnooslobodilačkoj borbi i u antifašističkom pokretu vrlo velika. Dan prije Brezovice odali smo počast i priznanje ljudima koji su bili hrabri u nemirnim vremenima u kojima informacije i Google nisu bili prisutni. Uz žar i srce prenijeli su Hrvatsku kao čamac na onu stranu slobode”, komentirao je Siniša Hajdaš Dončić.

Premijer sutra prvi put ide u Brezovicu. “Zanimljivo”, kaže Hajdaš Dončić. “Zadnjih šest, sedam godina ga nisam primijećivao tamo. Vidjet ćemo hoće li to biti diskurs vladajuće stranke prema baštini antifašizma u Hrvatskoj koju moramo baštiniti jer je Hrvatska upravo zbog njega završila na pravoj strani nakon Drugom svjetskom ratu”, kaže.

Nada se da će to rezultirati boljim odnosom prema povijesti i prema devastiranim spomenicima.

Osim toga, nada se da ćemo i zatvoriti, kako kaže, tu turbulentnu priču od ’41. do ’45. u Hrvatskoj: “Znam da je nekima teško i da će im biti teško – da je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a nije izgubila.”

Rekao je da, ako će Plenković nastaviti s tim, on taj njegov potez pozdravlja i pohvaljuje. Od predsjednika Milanovića ne očekuje ništa, dodao je. “Oni imaju svoj poseban javni diskurs, koji će se vjerojatno nastaviti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare