Preminula novinarka Branka Starčević

Vijesti 27. stu 202120:13 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Dugogodišnja predsjednica Ogranka umirovljenih novinara i članica Središnjeg odbora HND-a Branka Starčević umrla je u osamdeset četvrtoj godini života. Godinama je predano i vrlo aktivno vodila i bila glavni pokretač aktivnosti u Ogranku umirovljenih novinara, zalažući se za bolji položaj i bezbrižnije umirovljeničke dane starijih kolegica i kolega, izvijestilo je u subotu Hrvatsko novinarsko društvo.

Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je prije toga završila i gimnaziju. Karijeru je započela na Radio Zagrebu 1963. u Privrednoj redakciji kao suradnica Emisije za selo i poljoprivredu i obrađivala teme agrarne politike. Od 1969. deset godina pratila, izvještavala i komentirala turizam, zalažući se za ulaganja u tu razvojnu granu i potencijalno tržište izvoza roba i usluga. Bila je i predsjednica Turističkih novinara Hrvatske i Jugoslavije te organizator međunarodnih skupova turističkih novinara. Pored aktivnosti u HND-u, a prije toga i kao predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u tri mandata, bila je i predsjednica povjerenstva za financije Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Za Domovinskoga rata osobito se istaknula dobrotvornim radom u sklopu Hrvatskoga novinarskog društva, organiziravši konvoje pomoći (pod nazivom Svakog tjedna pošiljka jedna) u ratom stradala područja (Vukovar, Konavle, Ravni kotari, Lika i dr.) i donacije bolnicama u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i dr.

Od 2010. godine bila je jedna od glavnih organizatorica Međunarodnih susreta novinara, pisaca, diplomata te brojnih tribina i drugih projekata. Dobitnica je nekoliko uglednih nagrada između ostalog i nagrade Prvo turističko pero te Spomenice Domovinskog rata, a dobila je i priznanje Europske Unije 1995.  za doprinos i pomoć  stradalnicima u Hrvatskoj i BiH. U mirovini je od 2003. nakon čega je bila predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, a od 2015. ogranka umirovljenika HND-a.

Predsjednik Hrvoje Zovko izrazio je u ime HND-a sućut obitelji u povodu smrti Branke Starčević te je istaknuo njezin angažirani rad u Ogranku umirovljenih novinara i HND-u.

“Kolegica Starčević davala je svoj veliki obol radu HND-a i do posljednjeg dana je bila aktivna i zalagala se za bolji položaj novinarki i novinara u društvu”, kazao je Zovko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare