Presušilo skladište plina mjesec dana prije kraja sezone

Vijesti 09. ožu 202209:37 1 komentar
Zeljko Grgurinovic / Pixsell

Presušilo je podzemno skladište plina Okoli, piše u srijedu Jutarnji list, ističući da je Hrvatska ispraznila svoje plinsko skladište mjesec dana prije kraja sezone grijanja.

Kako je na svojim internetskim stranicama izvijestila tvrtka Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedjeljka, 7. ožujka skladište je provelo redovitu promjenu ciklusa rada te će nadalje raditi u “načinu rada utiskivanje”.

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti plin, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. listopada.

Ta vijest dolazi u trenutku kad Europu potresa najveća plinska kriza u posljednjih desetak godina, a cijene tog energenta zbog neizvjesnosti koje je po pitanju sigurnosti opskrbe izazvala agresija Rusije na Ukrajinu dosegnule su povijesno rekordno visoke razine.

Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u europskom plinskom sektoru potrajati do kraja sezone grijanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje plina.

Generalno, smatra se kako je kraj sezone grijanja u Hrvatskoj 1. travanj, pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski plinski sustav trajati još barem nekoliko tjedana. Ipak, ove godine u taj ćemo kritični dio “plinske godine” ući bez važnog faktora sigurnosti opskrbe.

Prema važećim pravilnicima, ciklus povlačenja plina iz skladišta u Okolima traje od 1. listopada do 31. ožujka, a može se produžiti ili smanjiti za maksimalno trideset dana. Ove godine taj ciklus započeo je dosta kasnije nego što je uobičajeno – 27. listopada – a završio gotovo mjesec dana prije nego što je uobičajeno. Dapače, prema podacima dostupnim na stranicama PSP-a, može se zaključiti kako je tok plina iz skladišta prestao još 28. veljače.

U skladištu je u tom trenutku preostalo još 813 milijuna kilovatsati plina, što predstavlja oko 15 posto ukupnog radnog kapaciteta skladišta. Radi se o tzv. “plinskom jastuku” – minimalnoj količini plina koja mora biti prisutna u skladištu kako bi bila održana minimalna razina tlaka te kako bi skladište bilo funkcionalno. Razlog ovogodišnjeg rapidnog pražnjenja hrvatskog skladišta plina vjerojatno se može prepoznati u tržišnim okolnostima, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Biočina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare