Preuzima li HPB Sberbank u Hrvatskoj?

Vijesti 28. velj 202219:19 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

N1 televizija iz neslužbenih je izvora dobila informaciju kako je jedna od mogućnosti koja se razmatra i preuzimanje poslovanja Sberbank banke od strane Hrvatske poštanske banke koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Informaciju smo odmah pokušali provjeriti i službeno. Već za nekoliko minuta iz Hrvatske narodne banke koja je i formalno ključna institucija koja bi trebala odobriti i nadgledati proces preuzimanja, stigao je znakovit odgovor.

VEZANA VIJEST

“Ne možemo komentirati Vaše upite”, poručili su iz HNB-a.

HNB-u smo postavili sljedeća pitanja: Je li HNB upoznat s namjerom da se Hrvatska poštanska banka uključi u pregovore o preuzimanju vlasništva i/ili poslovanja Sberbanke u Hrvatskoj? Vodi li se o tome u ovom trenutku službena ili neslužbena komunikacija HPB-a i HNB-a? S obzirom na vlasničku strukturu HPB-a, postoji li o tom pitanju i komunikacija sa hrvatskom vladom i drugim institucijama? Slična pitanja uputili smo i Hrvatskoj poštanskoj banci, no za sada, pitanja su ostala bez odgovora.

Podsjetimo, Jutarnji list je ranije danas pisao kako od dobro upućenih izvora doznaje da europski Single Resolution Bord upravo priprema hitnu prodaju Sberbanke u Hrvatskoj.

Kako doznaju, Single Resolution Bord (SRB) u ovim trenucima hitno pokušava aranžirati novu prodaju Sberbanke u Hrvatskoj kao rješenje nastalog problema. Cilj tog poteza jest minimalizirati štete problema s likvidnošću Sberbanke u Hrvatskoj, kao i smanjiti potencijalne troškove sustava osiguranja štednih uloga. Neslužbeno, navode, nova bi se prodaja Sberbanke u Hrvatskoj mogla realizirati prije isteka moratorija SRB-a, tj. već u sljedećih dva dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!